Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama įvertinti, ar politinės korupcijos požymių turinti konservatorių lyderio G. Landsbergio veikla yra suderinama su jo, kaip valstybės politiko, statusu ir Politikų etikos kodekso reikalavimais, ypač su skaidrumo principo laikymusi.
Pasak A. Širinskienės, praėjusią savaitę paaiškėjo, kad konservatorių lyderis G. Landsbergis kartu su kitais savo frakcijos nariais kreipdamasis į Konstitucinį Teismą dėl Seimo priimtos pensijų reformos, kreipimuisi panaudojo pensijų fondų advokatų parengtą tekstą, praktiškai jį visą pažodžiui perkeldamas į Konstituciniam Teismui išsiųstą raštą.
„Tai kas įvyko – beprecedentis atvejis. Konstitucinį Teismą pasiekė iš esmės verslininkų rengtas skundas – G. Landsbergis ir jo kolegos pasinaudojo savo tarnybine padėtimi ir įstatymo jiems suteiktą teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą panaudojo ne gindami viešąjį interesą, o  tenkindami privataus verslo interesus. Taip buvo pademonstruota visiška nepagarba Konstituciniam Teismui. Remiantis verslininkų rengtais tekstais stabdant pensijų reformą buvo pasikėsinta į pensininkų pajamas – bandyta užkirsti valstybei galimybę didinti pensijas. Po A. Kubiliaus Vyriausybės vykdytos naktinės pensijų reformos, kai buvo sumažintos Lietuvos žmonių pensijos, tai antras teisinio nihilizmo ir socialinės neatsakomybės pavyzdys“, – pažymi Seimo narė.
Kreipimesi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją Seimo narė atkreipia dėmesį, kad netrukus po G. Landsbergio vykdyto aršaus pensijų fondų verslo interesų gynimo ir atstovavimo jiems Konstituciniame Teisme, žiniasklaidoje buvo paskelbta, kad „BaltCap Infrastructure Fund“,  į kurį yra investavę visi didžiausi Baltijos šalių pensijų fondai, skirs 11 mln. eurų naujos mokyklos ir vaikų darželio statybai Vilniaus Kalnėnų mikrorajone.
„Matant, kaip aktyviai G. Landsbergis gynė pensijų fondų interesus Seime, neturėtų stebinti tai, kai 11 mln. eurų investicija, kurią skiria didžiausių Baltijos šalių pensijų fondų išlaikomas fondas „BaltCap“, pasieks būtent Karalienės Mortos, o ne kokią kitą, pvz., valstybinę, mokyklą. Sunku būtų apibūdinti tai, kas vyksta, nenaudojant politinės korupcijos termino. Juo labiau, kad sistemingas G. Landsbergio vengimas paaiškinti jo šeimos verslo aplinkybes tik kelia papildomus klausimus, ar įtakingas konservatorius nebėga ir nesislepia nuo savo atsakomybės“, – teigia Seimo narė A. Širinskienė.
Konservatorių lyderis G. Landsbergis, nors jo šeimos verslas ir patirs naudą iš pensijų fondų investicijų, nuo dalyvavimo svarstant pensijų reformos bei pensijų fondų ateities klausimus bei dėl jų balsuojant nenusišalino.
Seimo narių grupės kreipimosi į Konstitucinį Teismą ir privačių pensijų fondų rašto palyginimas.
LRS inf.