2018 m. rugsėjo 26 d., trečiadienis

Aurimas Drižius: Vadinamos „amerikietiškos“ suskystinos gamtinės dujos, kurios gabenamos į ES uostą Antverpeną, yra pirktos Rusijoje iš kompanijos „Sibur“, pakrautos Ust Lugo uoste.

Aurimas Drižius
Vadinamos „amerikietiškos“ suskystinos gamtinės dujos, kurios gabenamos į ES uostą Antverpeną, yra pirktos Rusijoje iš kompanijos „Sibur“, pakrautos Ust Lugo uoste.
Rusiškas SGD dujas į ES atgabena tanklaiviai, kurie priklauso ofšorinei bendrovei „Navigator Holdings ltd“, registruotai Maršalo saloje, kurios 31 proc. akcijų priklauso JAV prekybos ministrui Vilburui Rosui.
Kaip yra su „Independence“ terminalu Klaipėdoje – ar Lietuva taip pat dvigubai brangiau perka rusiškas SG dujas, kurios dokumentuose pateikiamos kaip „amerikoniškos“?
Šios aferos autoriai jau vieną kartą buvo demaskuoti – prieš metus „Lietuvos energijos“ dukterinė įmonė ‚Litgas“ paskelbė, kad  pasirašė sutartį su JAV „Cheniere Marketing International“ ir įsigijo suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) krovinį.
Paskelbta, kad tai išganingosios dujos, atgabentos iš JAV. Vėliau paaiškėjo, kad tai apgaulė, „Cheniere Marketing International“ paskelbė, kad dujas pirko Afrikoje, nors tiesa dar kitokia. Šis neaiškūs „ofšoras“ pirko dujas iš norvegų „Statoil“, dokumentuose parodė, kad jos atgabentos iš JAV, ir Lietuvai buvo paskelbta, kad tai išganingosios JAV dujos.

Tiesa pasirodė dar skaudesnė – „Statoil“ perka rusiškas SG dujas iš Ust-Lugos suskystintų dujų terminalo Petergurgo srityje Rusijoje, jas įsigyja įvairūs „ofšorai“, ir parduoda Lietuvai jau dvigubai brangiau. Svarbu – apkvailinti liaudį pasakomis apie „amerikoniškas“ dujas.

A.Skardžius pavargo būti "donkichotas"
Artūras Skardžius, vienintelis žmogus, kuriam rūpėjo visos šios aferos, prezidentės Dalios Grybauskaitės rankomis pašalintas iš Seimo Energetikos komiteto ir Gailius jam jau rengia apkaltą.
 
A.Skardžiaus nervai vakar neišlaikė – jis pareiškė, kad traukiasi iš Energetikos komisijos:  „Matydamas tą spaudimą ir negadindamas nei sau, nei kitiems nervų, savo valia prašau išbraukti mane iš Energetikos komisijos narių, nenoriu daugiau turėti reikalų su tais nešvariais procesais“, – pareiškė jis antradienį Seime, kai parlamentarai Antikorupcijos komisijos tyrimo išvados svarstyme padarė pertrauką. „Man nusibodo būti donkichotu“, – po pareiškimo Seime BNS sakė A. Skardžius.
„Negaliu tokio marazmo ten matyti, tokio neveiklumo Energetikos komisijoje. Nežinau, kuo ten jie užsiima, bet negina viešojo intereso, kas, beje, didina kainas“, – pridūrė jis.

Kaip žinia, „New York Times“ atskleidė, kad JAV prekybos ministras pelnosi iš sandėrių su ES, rusiškas dujas pateikdamas kaip amerikietiškas. 
Nors teoriškai Rusijai vis dar taikomos prekybos sankcijos, tačiau suskystintos rusiškos dujos plaukia į Europą jau kaip  pagamintos JAV.
Rusai sako, kad SGD vežimas iš JAV į ES yra kvailystė, nes tai labai brangu, be to amerikiečiai tas savo dujas gali brangiau parduoti Azijos rinkoje, o ne veltis į kainų karą Europoje, kur dominuoja „Gazprom“.
Beje, tas pats atvejis su „Navigator Holdings ltd“ yra ne vienintelis – įvairūs sukčiai pasinaudoja tuo koziriu, kad Rusijai neva taikomos prekybos sankcijos, perka iš ten dujas už nedidelę kainą, ir parduoda dvigubai daugiau visokiems idiotams, kaip Lietuva.
Nors „Independence“ tikslas buvo sumažinti gamtinių dujų kainas, dėl šio projekto jos išaugo mažiausiai pusantro karto, nei reikėjo mokėti „Gazprom“ pačiu dujų brangymečiu.

Nors dujų kainos Lietuvoje slepiamos, tačiau rusai jų neslepia, todėl galima paskaičiuoti, kiek runkleiai sumoka už šias aferas

Norvegiškų dujų kaina sudaro 328,9-365,5 dolerius už 1000 kubinių metrų dujų. Tačiau pridėtinės išlaidos SGD terminalui prideda dar 145 dolerius 1000 kub/m. dujų (į ją įeina terminalo nuomos kaina ir įrangos amortizacija). Plius už suskystinimą-išskystinimą dar 60 dolerių už 1000 kub/m. Na ir pelnas nors koks turi būti, nors pats mažiausias, nors 5 doleriai už 1000 kub/m. Štai ir gaunasi 539-576 doleriai.

Dar praeitą žiemą „Gazprom“ tiekė dujas po 370 dolerių, bet tai jau galutinė kaina. Štai taip ir gaunasi maždaug 1,5 karto kainos skirtumas lyginant norvegiškas dujas su rusiškomis. 

Dar kartą trečdaliu didinamas "Independence" net  mokestis
Valstybinė kainų ir kontrolės komisija penktadienį patvirtino 578,01 euro už megavatvalandę (Eur/MWh) suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo mokestį arba vadinamąją gamtinių dujų tiekimo saugumo papildomą dedamąją prie gamtinių dujų perdavimo kainos.
Nauja saugumo dedamoji kitąmet didėja net 27,25 procento, lyginant su dabar esančia (454,25 Eur/MWh). Palyginimui, nuo 2017 metų sausio 1 dienos taip pat buvo nustatytas mažesnis 474,60 Eur/MWh SGD terminalo mokestis už tą, kuris įsigalios nuo 2018 metų sausio 1 dienos.
"Lietuvos žinios" praneša, lad Kainų komisija aiškina, kad dujų vartotojai mokės didesnę SGD terminalo saugumo dedamąją, nes mažėja vartojimo pajėgumai.AB „Amber Grid“ duomenimis, 2017 metais buvo užsakyti 187 335 MWh/parą/metus vartojimo pajėgumai, 2018 metais – 150 004 MWh/parą/metus. SGD terminalo mokestis arba saugumo dedamoji yra papildoma dedamoji prie gamtinių dujų perdavimo kainos.
Saugumo dedamąją moka visi gamtinių dujų vartotojai. Šiemet šio mokesčio planuojama surinkti 88,7 mln. EUR, iš jų 26,33 mln. EUR, kaip prognozuojama, turėtų gauti „Litgas“ dujų prekybos nuostoliams dengti.
Šis nuostolis, oficialiai vadinamas būtinojo tiekimo sąnaudomis, – tai skirtumas tarp „Litgas“ būtinojo kiekio dujų įsigijimo kainos iš Norvegijos kompanijos „Statoil“ ir vidutinės rinkos pardavimo kainos Lietuvos reguliuojamiems energijos gamintojams. Minimaliai terminalo veiklai būtinas SGD kiekis šiemet yra maždaug 3,8 teravatvalandės (TWh). Dalis mokesčio – nuostoliams dengti „Lietuvos žinios“ rašė, kad valstybės valdomai „Lietuvos energijos“ įmonių grupei priklausančios „Litgas“ patirtas prekybos dujomis nuostolis dengiamas iš SGD terminalo mokesčio, kurį moka dujas vartojančios pramonės ir energetikos įmonės. Kainų komisija šių metų viduryje prognozavo, jog 2017 metais paskirtajam tiekėjui „Litgas“ turėtų būti išmokėta 26,33 mln. EUR SGD terminalo saugumo dedamosios tiekimo sąnaudoms arba skirtumui tarp brangiau perkamų ir pigiau parduodamų dujų padengti. Komisijos duomenimis, „Litgas“ turėtų būti išmokėta 26,33 mln. EUR. Klaipėdos SGD terminalo valdytoja „Klaipėdos nafta“ turėtų gauti 65,9 mln. EUR eksploatavimo sąnaudoms, reikalingoms SGD terminalo veiklai užtikrinti, o bendrovė „Amber Grid“ – 0,114 mln. EUR saugumo dedamosios surinkimo ir administravimo sąnaudoms padengti. Neoficialiais duomenimis, „Litgas“ importuojamos dujos pirmąjį šių metų pusmetį buvo apie 25 proc. brangesnės už rinkos kainą. Gegužės mėnesį Kainų komisija skelbė, kad 2017 metais prognozuojama SGD įsigijimo kaina buvo 23,55 EUR už megavatvalandę, o prognozuojama gamtinių dujų rinkos kaina nuo liepos 1 dienos padidėjo nuo 16,45 iki 18,74 EUR už megavatvalandę. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą