2021 m. gruodžio 7 d., antradienis

Visuomeninio Judėjimo „Teisingumo Aušra“ pareiškimas

Valdžia toliau kovoja ne su virusu, o su žmonėmis

 

Nuo gruodžio 1 d. įsigaliojo nauja tvarka - darbuotojams, kuriems privalomas periodinis profilaktinis testavimas dėl COVID-19, ši procedūra  nebebus kompensuojama valstybės lėšomis. Ją turės apmokėti patys darbuotojai.

 

Viešose sveikatos priežiūros įstaigose greitojo antigeno testo įkainis sudarys maždaug 12 eurų, o PGR tyrimo – 35 eurai. Privačios medicininės įstaigos  gali nustatyti bet kokią kainą. Sveikatos apsaugos ministras pasakė, kad į privatininkų kainų reguliavimą nesikiš. „Tai yra rinkos dalykai... Lietuva jau trečia dešimtmetį nepriklausoma“, – teigia ministras  A. Dulkys.

 

Tokia „kalėdinė dovana“  pratęsė antikonstitucinių ir segregacinių veiksmų seriją (priverstinė vakcinacija, galimybių pasai ir pan.), kai kovojama ne su virusu,  o su žmonėmis. Tokios „kovos“ kaštų užkorovimas ant žmonių - ir dar dabar, kai būtiniausių prekių kainos kyla vos ne kasdien – yra itin ciniškas. Jis dar labiau  supriešina visuomenę.

 

Testų apmokestinimo praktika logiškai nepaaiškinama. Ji neskatins žmones aktyviau testuotis,  kaip to tikisi valdantieji, o atvirkščiai - didėjančių nepriteklių fone sustiprins panikos ir susvetimėjimo jausmus, didins smulkios korupcijos ir machinacijų rizikas, paskatins skurdą ir socialinę atskirtį. Tai sudarys ir palankesnę dirvą tolimesniam pandemijos plitimui. Kita vertus, tokia praktika visiškai išsipaišo į liberalfašistinę valdančiosios daugumos veiksmų logiką ir ideologiją.

 

Pasaulis ir Lietuva, kur dominuoja rinkos santykiai, o ne racionalumas ir solidarumas, nebuvo pasirengę pandemijai. Nes  pirminės sveikatos priežiūros sistemos „optimizavimas“ bei „komercializavimas“ sunaikino Lietuvoje sveikatos sistemos bazę. Tad nebeįmanoma apsaugoti žmones nuo naujų sveikatos grėsmių. Begalinės „reformos“  bei chaotiška kova su epidemija atvedė į situaciją,  kai chroniškai sergantys arba kitomis lygomis susirgę žmonės mėnesiais negali užsiregistruoti pas gydytoją. Visas profilaktinis bei planinis  sveikatos apsaugos sistemos darbas faktiškai yra sustojęs. 

 

Piliečiai vis mažiau pasitiki valstybe. Jie netiki valdininkų gebėjimu rasti geriausią išeitį, sustabdyti ligų ir mirčių srautą. Visuomeninis Judėjimas „Teisingumo Aušra“ pasisako už sisteminį, nuoseklų ir planingą „COVID-19“ pandemijos įveikimą. Koronaviruso epidemija – tai kompleksinė ir globalinė problema. Apart visuomenei aiškiai suprantamų ir kompetetingų medicininių kovos su ją priemonių, būtina  taikyti ir socialinius – ekonominius žmonių palaikymo svertus. Ne atimti iš jų paskutines santaupas, o padėti išgyventi šiais sudėtingais laikais – tokia turėtų būti socialiai atsakingos ir patriotiškos valdžios politika.

 

(Jungtinėse Valstijose, siekiant paremti gyventojus ir ekonomiką pandėminės krizės metu, visi piliečiai gavo 1000 $ išmoką. Už šias lėšas žmonės perka reikiamas prekes ir paslaugas, įmonės gauna pajamų, moka atlyginimus,  mokesčius, tęsia ūkinę veiklą – tai reali parama.) 

 

Kadangi pandemija nepaiso valstybinių sienų, reikėtų nepolitizuoti įvairių vakcinų bei vaistų taikymo procesą. Būtina bendrauti ir keistis patirtimi su pirmiausia kaimyninių šalių specialistais, o ne laukti, kol Briuselio ar Vašingtono biurokratai eilinį kartą „sustrateguos“ savo geopolitinius interesus žmonių sveikatos ir gyvybes sąskaita.

 

„Teisingumo Aušros“ Infocentras

Vilnius

2021-12-05


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą