2021 m. lapkričio 9 d., antradienis

Daugiau kaip prieš mėnesį LR Prezidentui G. Nausėdai buvo įteiktas visuomenininkų kreipimasis audiencijai klausimu dėl politkalinio Algirdo Paleckio ir bendros demokratijos bei žodžio laisvės situacijos mūsų šalyje.

Daugiau kaip prieš mėnesį LR Prezidentui G. Nausėdai buvo įteiktas visuomenininkų kreipimasis audiencijai klausimu dėl politkalinio Algirdo Paleckio ir bendros demokratijos bei žodžio laisvės situacijos mūsų šalyje. 

Deja, iki šiol iš Prezidentūros reakcijos nėra. Įdomu: kai kreipiamasi dėl realaus politinio persekiojimo (save europietiškos laisvės ir demokratijos perlu laikančioje valstybėje...), tai tokios problemos aukščiausiųjų šalies institutų perdaug nesudomina... O, tuo tarpu, kai labai neaiškūs, bet masinės (dez) informacijos priemonių (antai Delfio, 15 min, LRT ir t. t.) proteguojami veikėjai agresyviai bruka Prezidentui, o su juo ir visai visuomenei, LGBT propagandą, tai jau reaguojama operatyviai ir nei iš šio, nei iš to, randama bendra kalba...

Kaip tai vertinti, telieka atviru klausimu kiekvieno mūsų protui bei sąžinei. Mūsų požiūriu, tylėjimas šiuo atveju pats savaime labai daug ką pasako. Kaip ir visa A. Paleckio byla...

Norintys susipažinti su mūsų kreipimuosi į G. Nausėdą, pilną tekstą galite pasiskaityti žemiau.

* * *

LR Prezidentui p. Gitanui Nausėdai 2021 09 27, Vilnius

Gerbiamas Prezidente, 

Lietuva įvardija save teisine valstybe. Tokią, kurioje galioja ir įstatymo viršenybės, ir nekaltumo prezumpcijos principai. Todėl mes, šios valstybės piliečiai, tikimės, kad jų bus laikomasi.

Tačiau kai kurie LR Generalinės prokuratūros, taip pat teismų sprendimai teikia pagrindo tuo abejoti. Ypatingos reikšmės šiuo požiūriu yra jau 3 metus besitęsianti baudžiamoji byla dėl žinomo Lietuvos politiko ir visuomenės veikėjo Algirdo Paleckio «šnipinėjimo» Rusijos Federacijos naudai.

Š. m. liepos 27 d. Šiaulių apygardos teismas nusprendė pripažinti A. Paleckį kaltu ir pasiųsti jį už grotų 6 metų laikotarpiui. Bet A. Paleckį kaltinanti prokurorė Vilma Vidugirienė tesiremia už vaikų pornografijos laikymą teisiamo piliečio Deimanto Bertausko parodymais. Kuriuos jis kaitaliojo kelis kartus.  

Negana to, pats teismas pripažino, kad jis nenustatė Rusijos žvalgybininko, kuris būtų perdavęs nors kokią užduotį A. Paleckiui. Nenustatė, tačiau apkaltino... Teismas taip pat iki šiol nepateikė visuomenės dėmesiui konkrečių įkalčių – ką gi konkretaus A. Paleckis prišnipinėjo apie sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus – gal jų namų adresus ? Gal pareigas darbovietėse ? Gal nors kokius kontaktus ? Nieko… 

Todėl visuomenėje yra paplitusi nuomonė, kad tai – akivaizdžiai politinė byla. Ji tampa lakmuso popieriumi, vertinant demokratijos ir žmogaus teisių stovį šalyje. Šią bylą netrukus aptars ir Europos Parlamento nariai, atskirai tam skirtoje konferencijoje. 

Todėl mes, žemiau pasirašiusieji LR piliečiai, prašome Jūsų audiencijos. Mes žinome, kad Jūs negalite kištis į teismų darbą. Tačiau mes norime pateikti Jums papildomos inforamacijos, susijusios su šiuo politiniu persekiojimu, kuri galbūt nepasiekia Jūsų ar Jūsų patarėjų dėl didelio Jūsų užimtumo. 

Mums rūpi geras Lietuvos vardas tartautinėje arenoje, todėl mes nenorime, kad jis būtų teršiamas kai kurių nesąžiningų pareigūnų veiksmais. Mes taip atstovaujame ne tik save, bet ir tuos Algirdą Paleckį kaip žinomą politiką ir žurnalistą pažįstančius užsienio piliečius, kurie irgi paprašė mūsų perduoti ir jų susirūpinimą šia tarptautinio atgarsio byla. 
 
Pagarbiai bei tikėdamasi Jūsų teigiamo atsakymo, 

Grupės Lietuvos ir užsienio šalių piliečių vardu, 

Erika Švenčionienė, visuomenininkė

Kristoferis Voiška, visuomenininkas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą