Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetas (JTŽTK), išnagrinėjęs advokato prof. Stanislovo Tomo skundus, paskelbė 2018 metų Baigiamąsias pastabas Nr. CCPR/C/LTU/CO/4 dėl žmogaus teisių padėties Lietuvoje. Tokios išvados skelbiamos kartą per šešerius metus.
JTŽTK pareiškė susirūpinimą, kad Lietuva taip ilgai įgyvendina 2014-03-25 Konstatavimus byloje Paksas prieš Lietuvą, kad iki šiol jam atgaline data nuo 2004 m. negrąžinta teisė būti Prezidentu ir Ministru pirmininku. Ypatingai JTŽTK susirūpino 2016 m. Lietuvos Konstitucinio Teismo nutarimu, kuriuo buvo atsisakyta grąžinti R. Paksui jo teises Konstitucijos išaiškinimo būdu, kas prieštarauja Lietuvos tarptautiniams įsipareigojimams (§ 5).
Profesorius Stanislovas Tomas prašė JTŽTK rekomenduoti atleisti iš darbo Vyriausybės atstovę Karoliną Bubnytę už tai, kad ji neigia Tarptautinio politinių ir pilietinių teisių pakto (Paktas), Konstatavimų ir Baigiamųjų pastabų privalomąjį pobūdį. Atsakant į advokato prašymą JTŽTK nurodė Lietuvai “suintensyvinti jos pastangas šviesti visuomenę, teisininkus, prokurorus ir teisėjus” (§ 6), kadangi tikroji problema yra prastas išsilavinimas.
Advokatas Stanislovas Tomas apskundė Prezidentės Dalios Grybauskaitės atsisakymą panaikinti sprendimą išsiųsti iš Lietuvos apie 30 arabų, kurie buvo kankinami Violetiniame slaptajame kalėjime. Pagal EŽTT nutarimą Abu Zubaydah ir Pakto reikalavimus, Lietuva turi išreikalauti kankintus arabus iš Guantanamo įlankos lagerio atgal į Lietuvą ir apginti jų teises. Ponia Grybauskaitė atsisako tai padaryti.
JTŽTK susirūpino dėl to, kad Karolina Bubnytė viešai svarsto kaip neįvykdyti EŽTT nutarimo byloje Abu Zubaydah. Tačiau Užsienio reikalų ministerijos delegacija tikino, kad Lietuva būtinai įgyvendins šį nutarimą. Advokatas Stanislovas Tomas abejoja ar Lietuvos URM žodžiais verta taip lengvai pasitikėti.
JTŽTK nurodė Lietuvai kuo skubiau rasti kaltus lietuvius dėl Violetinio slaptojo kalėjimo steigimo ir administravimo (§§ 23 – 24). Primintina, kad kiek anksčiau advokatas Stanislovas Tomas kreipėsi į Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) prokurorę su prašymu apkaltinti dėl slaptojo kalėjimo Valdą Adamkų ir Arvydą Pocių, kadangi Lietuvos Generalinis prokuroras faktiškai atsisako tirti. Jungtinių Tautų Priverstinių dingimų komitetas nustatė Lietuvos Generaliniam prokurorui terminą iki 2018-09-15 užbaigti tyrimą kaltinamuoju aktu.
Primintina, kad po to, kai prof. S. Tomas kreipėsi į TBT prokurorę su prašymu apkaltinti V. Adamkų, V. Adamkaus rėmėjai pradėjo grasinti jį nužudyti ir advokatas turėjo bėgti į Monako Kunigaikštystę.
Pagal advokato Stanislovo Tomo skundą dėl rašytojų R. Vanagaitės ir V. Pocevičiaus (jo vaikų) persekiojimo dėl to, kad jie atskleidžia faktus apie Lietuvos valstybės vykdytą Holokaustą, JTŽTK susirūpino ir pasmerkė Lietuvą (§ 27).
Pagal prof. S. Tomo skundą, JTŽTK paskelbė Valstybės saugumo departamento Grėsmių nacionaliniam saugumui sąrašą prieštaraujančiu minties laisvei ir įpareigojo jį panaikinti. Į šį sąrašą yra įtrauktos naujienų agentūros “Laisvas laikraštis”, Ekspertai.eu, “Lietuvos diena”,“ Būkime vieningi“ Audrius Nakas, Zigmas Vaišvila, Rafaelis Muksinovas, Renata Cytacka, Algirdas Paleckis ir kiti.
JTŽTK taip pat pareiškė susirūpinimą dėl LGBTI diskriminacijos, moterų ir vaikų teisių pažeidimų.
Lietuvos pilietinei visuomenei JTŽTK posėdžiuose atstovavo profesorius, advokatas Stanislovas Tomas, kurį paskyrė Monako Kunigaikštystės žmogaus teisių gynimo asociacija EgLex.

Asistentė Olga Martinez
Prof. mult. dr. S.Tomo advokatų kontora Eaglex Ltd.
Sarko Feodas, Normandijos Hercogystė