Liepos viduryje vykusiame Jungtinių  tautų Žmogaus teisių komiteto  posėdžiuose Ženevoje dalyvavęs advokatas Stanislovas Tomas neslėpė savo pasibjaurėjimo Lietuvos delegacijos šiuose posėdžiuose elgesiu.
Minėtas JT komitetas įpareigojo Lietuvos Respubliką iki šių metų rugsėjo 15 d. pareikšti kaltinimus buvusiam prezidentui Valdui Adamkui ir buvusiam VSD šefui Arvydui Pociui dėl to, kad jie organizavo Lietuvoje slapto CŽV kalėjimo atsiradimą, ir dėl to, kad šiame kalėjime be teismo sprendimo buvo laikomi ir kankinami žmonės.
S.Tomas šiame komitete atstovavo savo klientus iš Lietuvos, kurie skundėsi dėl nuolatinių žmogaus teisių pažeidinėjimo Lietuvoje.  S.Tomas įsikūręs Monake, ir ten registravęs savo veiklą, nes jis puikiai supranta, kad Lietuvoje licencijuotas ir veikiantis teisininkas niekada nesiims veiksmų prieš Lietuvą valdančią chuntą, nes tokiu atveju iš jo būtų atimta licencija ir jo veiklos galimybės.
„Aš esu registruotas kaip advokatas daugelyje valstybių, ir Lietuvoje veikti man visai nerūpi, aš norėjau kuo greičiau išvažiuoti iš Lietuvos, nes sulaukiau represijų po to, kai vienas mano klientas Rolandas Paksas laimėjo bylą prieš Lietuvą Strasbūro teisme, – pasakojo S.Tomas portalui „ekspertai.eu“, – būtent todėl joks Lietuvos advokatas niekada neatstovaus žmonėms prieš Lietuvos valstybę, nes tada rizikuoja prarasti viską. Būtent tas pats vyksta ir su Žmogaus teisių gynimo organizacijomis – jos niekada nevažiuos į JT sesijas, būtent todėl aš ir įregistravau Monake mano atstovaujamą žmogaus teisių organizaciją – Lietuva jai nieko negali padaryti. Žinoma, visa tai kainuoja, nes pigiausias viešbutis Ženevoje kainuoja 200 eurų parai“.
S.Tomas nebando kelti CŽV darbuotojų atsakomybės dėl to, kad jie organizavo slaptą kalėjimą Lietuvoje.
„CŽV darbuotojai, priešingai nei VSD, yra protingi žmonės, todėl jie viską padarė taip, kad įrodyti jų kaltę teisme yra neįmanoma, – sakė S.Tomas, – CŽV agentai atidavė tuos sulaikytus žmones į kalėjimą Lietuvoje, ir už vieno kalinio laikymą šiame kalėjime mokėjo VSD po 1500 dolerių per dieną. Todėl CŽV gali bet kada pasakyti – už tokią sumą mes manėme, kad tie žmonės bus laikoma penkių žvaigždučių viešbutyje.
Todėl Lietuvos pozicija, kurią išreiškia Lietuvos atstovė JT Bubnytė – kad neva tą kalėjimą valdė CŽV, o ne Lietuva, todėl čia ir nėra Lietuvos kaltės, yra labai kvaila. Beje, ta Bubnytė net drįsta pasakyti, kad JT sprendimai nėra privalomi Lietuvai – todėl aš iškėliau klausimą, ar ji gali dirbti šiose pareigose?
Šioje vietoje aš prisiminiau vieną istoriją, kai tik pradėjau savo advokato karjerą. Atstovavau vienai merginai, kurią išprievartavo trys vyrai. Du laikė, o vienas prievartavo. Lietuvos teismas juos visus tris nuteisė vienodai, ir labai teisingai padarė. Slapto kalėjimo atveju galioja ta pati atsakomybė – visi, kurie prisidėjo, turi už tai atsakyti vienodai. Ir aš net neturiu įrodymų, kad tai CŽV kalėjimas – tai buvo violetinis
Lietuvos kalėjimas, jame dirbo lietuviai, kurie kankino arabus, išdūrė vienam iš jų akį, ir buvę Lietuvos vadovai – V. Adamkus ir VSD šefas Pocius – sės už šį nusikaltimą į kalėjimą. A.Pocius tikrai sės į kalėjimą, o V. Adamkus, deja, nesulauks teisingumo ir numirs per artimiausius kelis mėnesius, nors aš ir meldžiausi, kad jis sulauks teisingumo“.
S.Tomą džiugina Lietuvos vyriausybės pasimetimas, ką daryti dėl slapto CŽV kalėjimo – Seimas šurmuliuoja, ir neva tariasi dėl to, ką daryti, ir ar skųsti Strasbūro teismo sprendimą dėl CŽV kalėjimo.
„Man labai smagu, kad Lietuvos valstybei šioje byloje atstovauja idiotai, nes jeigu jie būtų protingesni, tai ir priešintųsi protingiau, – sakė S. Tomas, – nes kai Lietuvos vyriausybė neigia, kad toks kalėjimas buvo, ir kai Lietuvos generalinė prokuratūra atsiunčia į JT posėdį atstovę, kuri sako, kad „nėra objektyvių duomenų, kad buvo įvykdytas nusikaltimas“, tai man yra labai gerai. Nes mano tikslas yra atimti CŽV kalėjimo bylą iš Lietuvos prokuratūros ir perduoti šią bylą nagrinėti Tarptautiniam baudžiamajam teismui Hagoje.
Šio teismo prokurorė jau pasisakė ir kreipėsi į trečią šio teismo kolegiją Hagoje, ir paprašė šio teismo leidimo atimti šią bylą iš Lietuvos Respublikos, ir perduoti ją Hagos tribunolui. Kas bus toliau – liepos 26 d. bus JT Žmogaus teisių komiteto sprendimas, kurį aš persiųsiu prokurorei Hagoje. Po to, kai ateis terminas rugsėjo 15 d. paskelbti kaltinimus V. Adamkui, aš dar kartą kreipsiuosi į Hagos teismą, ir pranešiu, kad idiotai iš Lietuvos generalinės prokuratūros iki šiol nieko nepadarė ir neįvykdė JT sprendimo,. Toks Lietuvos pusės elgesys tik sustiprins mano pozicijas, nes Hagos prokurorė šiuo metu bando įtikinti ikiteisminio tyrimo kolegiją, kad Lietuvos pusė nieko nedaro ir nesusitvarko su šia byla“.
S.Tomo pareiškimas dėl kaltinimų V.Adamkui buvo paskelbtas ir Rusijos spaudoje, ir rusų žurnalistai pakalbino vieną Rusijos politologą Aleksandrą Astachovą, kuris pakomentavo, kad šis tyrimas nepavyks, nes CŽV dominuoja tas senas elitas, kuris atėjo su prezidentu Bušu, ir jie dar sakė, kad amerikiečiai kalti.
„Dėl to aš labai abejoju, nes amerikiečiai yra labai protinga tauta, ir CŽV viską padarė taip, kad jų kaltės niekas negalėtų įrodyti. Ir amerikiečiai nėra tokie durni, kad išmušinėtų akis, ir kankintų žmones, – sakė S. Tomas, – tokias žiaurias egzekucijas galėjo daryti tik lietuviai. Kitas dalykas, kad mums nėra reikalinga CŽV atsakomybė, ir reikia, kad šią bylą imtų tirti Hagos prokuratūra“.
Stanislovas Tomas siūlo Neringos Venckienės gynėjams pasinaudoti ta aplinkybe, kad Lietuvos vyriausybės atstovai nepripažįsta, kad jai yra privaloma vykdyti Žmogaus teisių deklaracijos, kurią Lietuva ratifikavo.
„Lietuva nepripažįsta, kad šis teisės aktas jai yra privalomas, todėl JAV teismas, kuris spręs N.Venckienės ekstradiciją, turi tai žinoti, – sakė S.Tomas, – o kas yra Amerika? Ant kiekvienos 100 dolerių kupiūros yra parašyta, kad visi žmonės turi teisę į laisvę ir laimę – jie išvardina žmogaus teises ant savo dolerio. Kitas dalykas, kad tokia organizacija, kaip VSD, formaliai atestuoja teisėjus – ką tai reiškia? Tai reiškia, kad teisėjas, kuris nepraeina VSD atestacijos, netampa teisėju. O kas yra VSD? Tai yra organizacija, kuri nužudė Vytautą Pociūną, teisėją Furmanavičių, D. Kedį ir daugelį kitų žmonių. Be to, VSD administravo slaptą CŽV kalėjimą ir kankino jame 30 arabų. Ir tokia organizacija atestuota teisėjus? Be to, JT kitoje byloje yra išaiškinusi, kad Lietuva turi suteikti kiekvienam kaliniui ne mažesnį kaip 7 metrų plotą kalėjime. Jeigu ji to neturi, negali reikalauti kitų šalių išduoti kalinius.
O dėl JAV požiūrio – tai man jis patinka, nes jeigu jie gali išdurti debilus, tai jie taip ir padarys. Ir jie taip pasitvarkė, kad JAV teismų sprendimo negalima apskųsti JT organizacijai. JAV yra taikoma ši išimtis, nes ši valstybė yra žmogaus teisių garantas visame pasaulyje.  Kadangi negalima apskųsti JAV, tada reikia apskųsti Lietuvą
Jungtinėms tautoms vien už tai, kad ši reikalauja atsiųsti Neringą Venckienę į Lietuvą vien todėl, kad ši yra nepasirengusi, ir kad jos atstovė JT Bubnytė nepripažįsta Žmogaus teisių deklaracijos. Todėl reikia apskųsti JT Lietuvos prašymą išduoti N. Venckienę jai, ir manau, JT teisingai išnagrinės šį klausimą. Labai gerai, kad dar galima mušti Lietuvą per Jungtinių tautų organizaciją, nes kitur apsiginti  nėra galimybių, ir labai gerai, kad yra lietuvių advokatų užsienyje, kurie padeda žmonėms apsiginti nuo Lietuvos“.