2018 m. spalio 25 d., ketvirtadienis

Pilietinės savivaldos idėja

 Kiekviena bendro tikslo siekianti žmonių bendruomenė -  ūkinė, politinė ar pilietinė, bendrų sprendimų priėmimui ir įgyvendinimui, turi savo bendruomenės organizacinę sistemą.   Lietuvos valstybės pilietinė bendruomenė,  tokios sistemos neturi, todėl negali naudotis, konstitucijoje skelbiamomis savo suvereniomis galiomis, kuriant savo valstybės ateitį, ruošiant ir priimant visai bendruomenei reikalingus sprendimus.      Kodėl mūsų Tauta - pilietinė visuomenė neorganizuota, atsakymas vienas - to reikia  valdančiajai klasei, kad galėtų savo nuožiūra valdyti Tautą ir ją naudoti savo asmeninių bei siaurų, grupinių interesų tenkinimui.

Tautos suverenių galių užvaldymui, tarnauja dvi, iš pirmo žvilgsnio nekaltos sąlygos: 
 1) Sąrašiniai rinkimai, kai į seimą ar savivaldybę, renkami ne konkretūs konkrečiai rinkėjų teritorinei bendruomenei atstovausiantis atstovas,  bet visas atstovų sąrašas, atstovausiantis visiems, o iš tikrųjų niekam, nes rinkti pagal sąrašą, neturi savo konkrečių rinkėjų ir net norėdami, neturi galimybės, prieš darant sprendimą, sužinoti ar jis atitinka daugumos rinkėjų valią.
2)  Dabartinėje savivaldoje, organizacinės - atstovavimo sistemos, reikalingos  nuolatiniam, rinkėjų pilietinių galių reiškimui, nebuvimas.  
Kad sistema būtų skirta ir tarnautų piliečiams - rinkėjams, reikia: 
1) įteisinti tik vienmandatinius rinkimus. ( jie sąlygos  išrinktojo ir jį rinkusių rinkėjų nuolatinį  ryšį, rinkėjų galimybę, naudoti išrinktąjį , savo pilietinių galių reiškimui, sprendimų ruošimo ir priėmimo procese)
2) demokratiškai (normaliose rinkimuose) rinkti seniūnaitijų ir seniūnijų Tarybas,( jos reikalingos, kad visi piliečiai būtų organizuoti, turėtų galimybę  dalyvauti vietos ir visos valstybės valdymo procese), seniūnijoms perduoti savivaldos teises.

Ar sutinki, kad Lietuvoje būtų panaikinti sąrašiniai rinkimai ir seniūnijų bendruomenėms suteiktos savivaldos teisės ?



Sveiki , iniciatyvinės grupės nariai, šiandien man pranešė iš VRK, kad  mūsų prašymas bus svarstomas  lapkričio 6 d.  10 val.  o VRK turime būti bent 15 min.  anksčiau. tikriausiai užregistruos, patikrins tapatybės dokumentus, kad tie patys būtume, kurie pasirašėme.     Taigi, laiko yra nemažai susiplanuoti, suderinti, susiruošti  ir sudalyvauti  posėdyje.  labai tikiuosi, kad niekas nesusirgsime, neiškils kitų kliūčių ir visi, lapkričio 6d. susitiksime  sostinėje.   su geriausiais palinkėjimais,   Jonas 


Atsakymo variantaiKiekisSantykis
Sutinku2887.5%
Nesutinku39.4%
Neturiu nuomonės13.1%

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą