2018 m. spalio 6 d., šeštadienis

Ramūnas Karbauskis sumanė pateikti staigmeną visam politiniam šalies elitui.

Rimas Naujelis
Ramūnas Karbauskis sumanė pateikti staigmeną visam politiniam šalies elitui. Prezidentės neseniai pavadintas "apačiomis", dabar jis ruošia "apačių" revoliuciją prieš "viršūnes"
Seime jau skinasi kelia Karbauskio pateiktos įstatymų pataisos, pagal kurias daugiau teisių įgaus rinkimų komitetai, šie grėsmingi politinių partijų konkurentai.
Trumpai priminsime: rinkimų komitetai dažniausiai yra nepartinių piliečių susivienijimai į rinkiminius sąrašus, už kuriuos, kaip ir už partijas, nuo 2014 metų galima balsuoti per savivaldos ir per Europos Parlamento rinkimus. Iš esmės tai yra alternatyva partijoms, nuo kurių daugelis rinkėjų jau pavargo.
Taigi, Karbauskio siūlomos įstatymų pataisos leistų šiems komitetams sudaryti tarpusavyje arba su partijomis priešrinkimines koalicijas, t. y. apjungti kelių komitetų ar kelių partijų ir komitetų rinkiminius sąrašus. Kaip žinia, jėga ― vienybėje. Todėl, jeigu ji bus įgyvendinta, Karbauskio iniciatyva taps bomba, galinčia išsprogdinti (ar bent jau supurtyti) partinės sistemos pamatus per kitų metų kovą vyksiančius savivaldos rinkimus.
Jau per 2015 metų savivaldos rinkimus komitetai pademonstravo savo jėgą ne vienoje savivaldybėje. Keliuose svarbiuose miestuose, kaip antai Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose ir Alytuje, komitetai susišlavė po 30-40 procentų mandatų, o jų iškelti kandidatai į merus laimėjo tiesioginius merų rinkimus. Tai būta akivaizdaus signalo, kad daugelis rinkėjų nusivylė "tradicinėmis" partijomis.
O kas nutiks, jeigu komitetai ims jungtis į vieningus priešrinkiminius sąrašus? Tada "tradicinės" partijos gali išvis atsidurti už borto. Užuodęs šią grėsmę, kylančią iš Karbauskio iniciatyvos, sunerimo "tautos patriarchas" Vytautas Landsbergis. Jam įprasta kitus įžeidžiančia maniera jis išvadino komitetus "gaujelėmis", susibūrusiomis vien tik valdžiai užimti.
Nieko sau "patriarchas", kuris nusispjauna į Konstitucinio Teismo aiškinimą. Būtent šis teismas prieš kelerius metus konstatavo, kad jeigu rinkimuose leidžiama dalyvauti tik partijoms, tai tuomet ribojamos daugumos kitų piliečių, kurie nėra partijų nariai, teisės dalyvauti valstybės valdyme.
Karbauskis išmintingai remiasi šiuo Konstitucinio Teismo pateiktu aiškinimu ir teigia nematąs jokių priežasčių, kodėl dabar rinkimų komitetams turėtų būti trukdoma sudaryti jų tarpusavio koalicijas arba jų koalicijas su partijomis. Jeigu esame demokratai, tai būkime nuoseklūs. (Beje, veikiant nuosekliai, reikėtų leisti komitetams dalyvauti ir Seimo rinkimuose.)
Žinia, Karbauskis turi ir savo išskaičiavimą. Kare su konservatoriais (kurį, beje, paskelbė ne jis, o Seimo rinkimuose gana prastai pasirodę konservatoriai) jam reikia sąjungininkų. Ne visos "apačios" balsuoja už Karbauskio "valstiečius". Ypač tai akivaizdu regionuose, nes ten vis pasireiškia vienas ar kitas vietinis "apačių" lyderis.
Toks lyderis mikliai įkuria rinkimų komitetą ir veda paskui save vietos rinkėjus. Karbauskis ir suteikia tokiems lyderiams gerą paspirtį. O kadangi jų rinkėjai panašūs, t. y. visi jie yra iš "antrosios Lietuvos", iš skurdžios Lietuvos, tai komitetams bus natūralu sudarinėti su "valstiečiais" ir priešrinkimines, ir porinkimines koalicijas.
Paradoksas! Demokratizuodamas savivaldos rinkimų įstatymą, Karbauskis tuo pačiu griauna esamą partinę sistemą; taip jau išeina, kad kuo daugiau demokratijos, tuo blogiau esamoms partijoms… Taip, mes nusigyvenome iki to: partijų ir demokratijos interesai tarsi ima prieštarauti vieni kitiems. Bent jau taip galima interpretuoti Landsbergio pasisakymus.
Problema išties yra. Politinės partijos per šiuos 28 nepriklausomybės metus sustabarėjo, atitrūko nuo žmonių. Juk ne veltui iš senųjų partijų tik konservatoriai dar nesuskilo. O jau suskilo ir sunyko socialdemokratai, socialliberalai, "darbiečiai", dabar štai ir "tvarkiečiai", Rolandui Paksui palikus jų gretas. Liberalai iš viso įkrito į balą po to, kai jų lyderiui buvo pareikšti įtarimai korupcija. Ši vakuumą ir užpildo "valstiečiai" bei rinkimų komitetai.
Tačiau per daug naivu būtų tikėtis, kad štai dabar tai jau, su šiais naujadarais, suklestės mūsų demokratija, išaugs gerovė. Gerai, kai rinkėjams pasiseka. Kai jie išrenka tokį racionalų, ramų ūkininką, kaip Visvaldas Matijošaitis, dabartinis Kauno meras su savo rinkimų komitetu.
Tačiau kituose komitetuose dažnu atveju atsiduria kelias partijas jau pakeitę žmonės. Netrūksta ir rėksnių, populistų, tokių kaip Petras Gražulis, kuris jau talkina Pakso kuriamam komitetui.
Galiausiai, juk rinkimų komitetai iš esmės yra tos pačios politinės partijos, tik kitaip pasivadinusios. Nes veikdami politiniame lauke, komitetai neišvengiamai priversti atsižvelgti į politikos dėsnius, t. y. susikurti savo valdymo organus, hierarchiją, pasirinkti ideologinę kryptį.
Taigi, nors Karbauskio iniciatyva ir gali sugriauti esamos partinės sistemos pamatus, tačiau tokiu atveju ant jos nuolaužų vėl išdygtų partijos, tik kitais pavadinimais. Belieka tikėtis, kad po tokio sukrėtimo politikai, nors ir po truputį, bet vis dėlto mokysis iš savo pirmtakų klaidų.
Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą