2018 m. spalio 23 d., antradienis

Seimo narės Agnės Širinskienės pranešimas: G. Landsbergis, dangstydamas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos problemas, siekia sau palankių sprendimų


Seimo narės Agnės Širinskienės pranešimas: G. Landsbergis, dangstydamas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos problemas, siekia sau palankių sprendimų

Šiandien Lietuvos Respublikos Seimas atmetė konservatorių pasiūlytą rezoliuciją „Dėl daromo neleistino spaudimo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai ir neteisėtų įrašų“. Šia rezoliucija buvo siekiama pridengti praėjusią savaitę kilusį skandalą, kai po portalo Delfi.lt atlikto tyrimo ir paviešintų garso įrašų paaiškėjo, jog Seimo nariai galimai darė poveikį Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariams bei taip galimai įtakojo jų sprendimus.
„Stebina, kad opozicija, o ypač vienas iš jos lyderių – Seimo narys Gabrielius Landsbergis, nors formaliai ir deklaruoja pasisakanti už skaidrumą, staiga registruoja rezoliuciją, joje kaltina Seimo narius, paviešinusius garso įrašą, kuriame girdėti, kaip VTEK nariai pasakoja apie galimai neteisėtus iš Seimo gautus nurodymus ir skundžiasi, kad už savo veiksmus turės atsiskaityti Seimo nariui Povilui Urbšiui. Toks G. Landsbergio veikimas bet kokia kaina gelbstint VTEK iš reputacinės krizės yra suprastinas kaip konservatoriaus siekis įsiteikti ir paveikti VTEK nuomonę, nes šiuo metu VTEK kaip tik ir svarsto jo padarytus teisės aktų pažeidimus. VTEK jau beveik mėnesį nagrinėja atvejį, kai paaiškėjo, kad G. Landsbergis galimai nuslėpė valdąs vienos įmonės akcijas ir jų nedeklaravo. Be to, vakar Seimo narys S. Jakeliūnas kreipėsi į VTEK prašydamas įvertinti ir galimai neteisėtą G. Landsbergio lobistinę veiklą, jam atstovaujant pensijų fondų interesus ir netgi pensijų fondų teisininkų parengtus tekstus perduodant į Konstitucinį Teismą“, – pažymi Seimo narė Agnė Širinskienė.
Seimo narė kartu atkreipia dėmesį, kad konservatorių frakcijos seniūno G. Landsbergio veiksmai VTEK įstūmė į labai keblią situaciją: viena vertus, VTEK dabar jaučiasi dėkinga dėl to, kad G. Landsbergis juos gina ir pridengia galimai neteisėtus veiksmus, antra vertus – VTEK nariai turi išlikti nešališki ir priimti objektyvų sprendimą dėl jo nedeklaruotų interesų bei galimai neteisėtos lobistinės veiklos. Dėl to Seimo narė Agnė Širinskienė kreipiasi į VTEK narius ir ragina juos atsiriboti nuo G. Landsbergio veiksmų ir politikavimo, taip parodant, kad VTEK kaip institucija turėtų likti nepriklausoma bei pajėgi priimti nešališkus ir politinių nuomonių neįtakotus sprendimus.
Seimo narės teigimu, VTEK susiklosčiusi situacija kelia didelį nerimą, nes aiškėja ir naujos aplinkybės, pavyzdžiui, kiti garso įrašai liudija, jog VTEK nariai galimai neteisėtai reikalavo VTEK darbuotojų pasirašyti prašymus atleisti iš darbo, nenurodant prašymo parašymo datos (nuoroda į garso įrašą). Panašu, kad tokiu būdu buvo siekiama manipuliuoti VTEK darbuotojais, padaryti juos pažeidžiamus ir priklausomus. Toks įstatymo ribas peržengiantis VTEK veikimas visiškai diskredituoja VTEK ir kelia dar daugiau klausimų apie tai, kaip veikė įstaiga, kuriai, kaip pripažino ir teismai, ilgą laiką vadovavo neteisėtas vadovas.
PRANEŠIMĄ PASKELBĖ: LIUTAURAS ULEVIČIUS, LIETUVOS VALSTIEČIŲ IR ŽALIŲJŲ SĄJUNGA

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą