Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininką Ramūną Karbauskį dėl neturtinių teisių perleidimo sutarčių paviešinimo.
Dar šių metų pradžioje skandalų įkarštyje dėl Rusijos trąšų ir žemės koncentracijos UAB „Agrokoncernas“ rankose, LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis atsiribojo nuo savo verslo ir teigė, kad perleido visas neturtines teises advokatui E. Valčiukui. Kad nedalyvauja koncerno valdyme tuomet visuomenei tvirtino tiek pats R. Karbauskis, tiek „Agrokoncerno“ atstovai.  Tačiau šiomis dienomis iškilo klausimas, ar LVŽS lyderis visiškai perleido visas neturtines teises ir ar anksčiau skelbtas neturtinių teisių perleidimas nėra tik formalus. Šių teisių perėmėjo advokato E. Valčiuko sutuoktinė J. Valčiukienė, kurią Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pripažino pažeidus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, nesutikdama su sprendimu jos atžvilgiu, teigia, kad jos sutuoktinis, realizuodamas perleistas neturtines teises, nedalyvauja įmonės valdyme, o tik „teisiškai vertina sprendimus, kuriuos priima akcininko vardu“. Galų gale iš paties R. Karbauskio pasisakymų viešumoje, panašu, kad šiuo metu ir jis palaiko tą pačią versiją.
Parlamentarė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipimesi ragina R. Karbauskį paviešinti neturtinių teisių perleidimo sutartis ir išsklaidyti abejones.
„Jei išties, kaip anksčiau visuomenei buvo sudarytas įspūdis, R. Karbauskis perleido neturtines teises advokatui E. Valčiukui, įskaitant ir balsavimo teisę, kas jį daro vieninteliu galutinių sprendimų priėmėju, tai reikštų, kad jo sutuoktinė J. Valčiukienė, LVŽS deleguota atstovė Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK), yra nuolatiniame interesų konflikte, kai tik komisijos svarstomi klausimai yra susiję su R. Karbauskiu ar įmonėmis, kuriose jis yra akcininkas.
Kita vertus, jei visgi R. Karbauskis perleidęs tik dalį neturtinių teisių, kyla klausimas, ar nepažeistas Konstitucijos 60 straipsnis, nustatantis, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse, t. y., ar pats R. Karbauskis nedalyvauja savo verslo valdyme“, – klausė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.
LRS inf.