1945 m. rugpjūčio 6 d. „Enola Gay“, specialiai modifikuotas JAV strateginis bombonešis B-29, numetė ant Hirosimos atominį ginklą „Mažylis“ (Little Boy). Bomba sprogo 600 m aukštyje 8:15 vietos laiku ir sunaikino apie 80 proc. iki tol nuo karo nenukentėjusio miesto. Nuo sprogimo iškart žuvo apie 90 000 žmonių, vėliau nuo atominės bombos sprogimo pasekmių žuvo dar nuo 90 000 iki 166 000 žmonių. Branduolinį bomabardavimą išgyvenę asmenys iki šiol kenčia nuo spindulinės ligos.
Tai buvo antrasis kartas, kai tokio pobūdžio ginklas buvo susprogdintas (pirmasis bandymas vyko Manheteno projekto dykumos bandymo teritorijoje, Naujojoje Meksikoje) ir pirmasis kartas, kai ginklas buvo panaudotas kariniams tikslams. Buvo teigiama, kad Hirosimos ir Nagasakio atominis bombardavimas buvo pagrindinis veiksnys, dėl kurio Japonija pasidavė Amerikai ir dėl kurio oficialiai pasibaigė Antrasis pasaulinis karas.
Po atominio puolimo Hirosima buvo atstatyta kaip „taikos atminimo miestas“, o išlikęs pastatas, buvęs arčiausiai sprogimo vietos, pavadintas „Atominės bombos rūmais“ ir tapo Hirosimos Taikos atminimo parko dalimi. Miesto valdžia vis dar kovoja už branduolinio ginklo uždraudimą ir taiką pasaulyje. Nuo 1968 m., kaskart kai kur nors pasaulyje bandomas branduolinis ginklas, miestas paskelbia oficialų protesto laišką.
Branduolinis ginklas buvo panaudotas prieš nebranduolinė valstybę.
Parengta pagal wikipedia inf.