2020 m. balandžio 17 d., penktadienis

Dainius Gaižauskas: Mano VIEŠAS ATSAKYMAS Gabrieliui Landsbergiui

 Dainius Gaižauskas: Mano VIEŠAS ATSAKYMAS Gabrieliui Landsbergiui


  Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis garsiai pareiškė, jog jis turi problemą – mane. Džiaugiuosi, jog jis jau viešai prisipažįsta, kad turi problemą – reiklius, siekiančius teisybės politikus, nes yra per daug ,,įklimpęs“ ir nebesugeba rasti logiškų pasiteisinimų, kodėl jam taip nepatinka NSGK pirmininkas ir kiti LVŽS kolegos, kurie kelia per daug klausimų „neliečiamųjų“ atstovui. Jis išsisukinėja duoti paaiškinimus NSGK tyrime ir vengia atsakyti visuomenei į klausimus, kodėl pusantrų metų buvo slepiama informacija, ar įslaptinta VSD informacija nebuvo manipuliuojama siekiant asmeninių politinių ar kitų tikslų, taip keliant riziką nacionaliniam saugumui. Nepamirškime ir nutekintos informacijos fakto – VSD pradėjo tyrimą dėl NSGK nutekinto dokumento, kuris sudaro VSD tarnybos paslaptį bei galimai atskleidė pranešėjo anonimiškumą ir taip pažeidė pranešėjų apsaugos įstatymo nuostatas. Tad konservatorių flangas pradėjo mėtyti pėdas, kurti dirbtinius skandalus, siekiant nukreipti dėmesį nuo juos neigiamai paveiksiančių aplinkybių.
Primenu, jog VSD jau aiškinasi dėl įslaptintos informacijos neteisėto atskleidimo, po to, kai V. Bakas pranešė gavęs duomenų iš pranešėjo ir apie tai raštu informavo NSGK. VSD informuoja, kad 2020 m. kovo 5 d. naujienų portale ,,Delfi.lt” publikuotame straipsnyje ,,Skandalą dėl VSD veiklos sukėlęs dokumentas: pateikiame pilną versiją” atskleidžiama VSD įslaptinta informacija. Įvertinus tai, kad straipsnyje publikuota informacija sudaro tarnybos paslaptį, VSD balandžio 8 d. kreipėsi į LR generalinę prokuratūrą prašydama pateikti vertinimą, ar pranešėjo apklausa vykdant tyrimą dėl galimo įslaptintos informacijos neteisėto atskleidimo gali būti vertinama kaip neigiamo poveikio darymas. VSD taip pat atkreipė komiteto dėmesį, kad straipsnyje pateiktas dokumentas ne tik atskleidė VSD įslaptintą informaciją, bet taip pat paviešino tam tikrus pranešėjo duomenis, kurie VSD pareigūnams ir darbuotojams leido identifikuoti pranešėjo asmens tapatybę.
Kodėl tam skiriu tiek daug dėmesio?
Minėto dokumento nutekėjimas įrodo, kad komitete galimai dirba politikai, kurie pažeidinėja valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatas. Su šiuo įstatymu visi NSGK nariai privalėjo susipažinti prieš gaunant leidimus dirbti su įslaptinta informacija. Kyla pagrįstų abejonių, kad leidimus dirbti su įslaptinta informaciją gavo politikai neatitinkantys visų reikalavimų, nes leidimų negali gauti asmenys, kurie yra baudžiamųjų bylų procesų dalyviai ar turi ryšį su kaltinamaisias baudžiamosiose bylose. Paaiškėjusios faktinės aplinkybės leidžia įtarti, kad pildant anketas dirbti su įslaptinta informacija tokių aplinkybių galėjo nenurodyti Gabrielius Landsbergis bei Laurynas Kasčiūnas. Juk viešai buvo skelbta, kad pastarieji buvo kviečiami liudyti baudžiamojoje byloje dėl savo ryšių su kaltinamaisiais, t.y. su MG Baltic atstovais. G. Landsbergis pietavo ir neva derino konservatorių programą, o L. Kasčiūnas buvo šios baudžiamosios bylos proceso dalyvis ir privalėjo atskleisti savo įtartinus ryšius su šios bylos kaltinamaisiais bei pasiaiškinti, kokias jų užduotis vykdė. Štai ištrauka iš tuo metu baudžiamosios bylos procesą sekusio žurnalisto straipsnio:
,,Teisėsaugos duomenimis, L. Kasčiūnas 2015 metų pabaigoje kreipėsi į tuometę Seimo vicepirmininkę Ireną Degutienę dėl Vartojimo kredito įstatymo pataisų, kurias pateikė dabar kaltinamuoju tapęs Šarūnas Gustainis.
Tyrėjai mano, kad pataisą buvęs liberalas gavo tiesiai iš R.Kurlianskio.
Pataisa buvo naudinga greitųjų kreditų įmonėms.
Jos esmė – leisti kredito bendrovėms, tikrinant klientų nemokumo riziką, remtis jų pačių pateiktais dokumentais ar pažymomis.
Dėl paaiškėjusio L.Kasčiūno bendravimo su R.Kurlianskiu buvo metams sustabdyta jo narystė konservatorių partijoje."
,,L. Kasčiūnas teisme teigė, jog jam nekilo jokių įtarimų, kad R.Kurlianskis turėtų kokių nors interesų šioje srityje, todėl nieko blogo negalvodamas sutiko pasiteirauti nuomonės.
Jo pokalbis su R. Kurlianskiu vyko „MG Baltic“ koncerno patalpose, buvusio koncerno viceprezidento kabinete. Iš viso parlamentaras su R. Kurlianskiu teigė susitikęs 6–7 kartus.“
Visas straipsnis čia https://www.15min.lt/…/mg-baltic-byla-teismui-liudija-konse…“ )
Atsižvelgiant į visas šias aplinkybes ir siekiant maksimalaus skaidrumo NSGK darbe, būtina patikrinti informaciją, ar G. Landsbergis bei L. Kasčiūnas leidimus dirbti su įslaptinta informacija gavo teisėtai, t.y. ar sąžiningai užpildė klausimyną ir nenuslėpė informacijos ir taip nepažeidė Lietuvos Respublikos valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo 17 straipsnio 2 dalies 20 punkto reikalavimų, nenuslėpti duomenų apie savo ryšius, veiklą ir faktus turinčius įtakos sprendimo dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija išdavimo priėmimui, ar elgėsi sąžiningai, siekdami gauti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.
Jeigu šie du politikai yra nuslėpę minėtą informaciją, įstatyme aiškiai pasakyta, kad leidimai tokiems asmenims neišduodami.
Todėl manau, kad artimiausiu metu būtina užklausti dėl
G.Landsbergio ir L.Kasčiūno parodymų teisme. Gautą informaciją iš teismo perduoti VSD ir prašyti įvertinti, ar nebuvo nuslėpta informacija pildant anketą ir ar nebuvo pažeistas Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymas. Kol negauta informacija, taip pat būtina kreiptis į LR Seimą ir prašyti laikinai pakeisti NSGK sudėtį, siūlant komiteto narius G.Landsbergį bei L.Kasčiūną pakeisti kitais opozicijos atstovais.
Nenustebsiu, kad po šio mano viešo laiško, opozicijos lyderis imsis dar didesnės šmeižto kampanijos mano atžvilgiu, tačiau aš nežadu tylėti, visuomenė turi žinoti, kokiais metodais dirba opozicija ir jos lyderis.

Dainius Gaižauskas
 www.vilmantinas.lt

 Šis straipsnis gali Jus sudominti:
 http://www.vilmantinas.eu/2018/10/kas-ir-kaip-uzvalde-lietuvos-valstybine.html

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą