2022 m. kovo 25 d., penktadienis

Algirdas Paleckis, apie, landsbergio Lietuvos, teismų procesus.

Žemiau pateikti trijų EP narių, stebėjusių mano teismo procesą, vertinimai, išsakyti š. m. kovo 15 d. Vilniuje. 
Mick Wallace, EP narys iš Airijos:
Airijoje, jei liudytojas nepasirodo teisme, teisėjas uždaro bylą. [Mano teisme vienintelis „liudytojas“ nebesirodo teismuose.] Tai, ką mes matome šiandieną Lietuvoje, kelia didelį nerimą, ypač kalbant apie teisėsaugos sistemą. Europos Sąjungos šalys, tarp jų ir Lietuva, mėgsta pamokslauti apie žodžio laisvę, teisinę valstybę, bet tos pačios šalys pačios nesilaiko teisinės valstybės principų. Tai apmaudu. Ir jeigu ES nori atrodyti patikima, kalbėdama apie teisinę valstybę, pirmiausia ji pati turi žiūrėti, jog teisinės valstybės principai turėtų būti taikomi joje, šiuo atveju - Lietuvoje.
Clare Daly, EP narė iš Airijos:
Mes šoko būsenoje: kai tokia įtempta situacija su Rusija, pateikiami žiaurūs kaltinimai „šnipinėjimu“, bet nepateikiami konkretūs įrodymai. Tai nepateisinama. Ypatingai gąsdina tai, kad viskas paremta dviem šaltiniais: itin pažeidžiamo liudytojo parodymais - bei VSD pažymomis. Kurių dalis lieka įslaptinta ir net nepateikta teismui. Taip galima susidoroti su bet kuo. 
Tatjana Ždanoka, EP narė iš Latvijos:
Mane irgi pritrenkė šis procesas. Pati kaltinimo konstrukcija yra absurdiška. A. Paleckis kaltinamas tuo, jog ėmė interviu sausio 13-osios tema iš pensininkų, šiuo atveju - iš Michailo  Golovatovo. Kuris buvo prieš 30 metų „Alfa“ padalinyje.  Šiandien, būdamas 73 metų pensininkas, jis, „pasirodo“, yra veikiantis Rusijos saugumo darbuotojas?... Algirdas, kaip žurnalistas, kalbino visus įmanomus sausio 13-osios liudininkus, rinko faktus savo žurnalistiniam tyrimui, knygai - ir staiga daromas loginis „šuolis“, jog šie žmonės dirba Rusijos saugume... 
Leo Gabriel, žurnalistas, politologas iš Austrijos
Kaip turinčiam teisės mokslų laipsnį, man akivaizdu, kad remtis vieno liudininko parodymais negalima, ypač žinant to liudininko bylas, kurias jis turėjo, kokį jam darė spaudimą prokuratūra ir policija. Europos Sąjungoje dingsta teisinės valstybės principai. Pavyzdžiui, Lenkijoje ir Vengrijoje teismai vis labiau tampa susieti su  esama valdžia, kuomet jie vykdo esamos valdžios politinius pageidavimus - ir todėl Lenkija ir Vengrija rizikuoja netekti europinio finansavimo. Būtų apmaudu ir gaila, jei Lietuva jo netektų irgi. Kilus tarptautinei protesto kampanijai, kuri domėsis Algirdo Paleckio byla, Lietuva gali sulaukti panašių sankcijų. Jau Europos Parlamente buvo nubalsuota, jog Lenkija ir Vengrija neteks dalinio finansavimo, jeigu pažeidinės teisinės valstybes principus. 

Foto iš kairės į dešinę: Mick, Clare, Tatjana ir Leo

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą