2014 m. vasario 22 d., šeštadienis

Kas, ką ir kodėl vadina apgavikais?



2014, Vasario 20, 18:57 | Sarmatas.LT
Tautai pralaužus referendumo ledus prasidėjo propaganda prieš referendumą. Beje, kiekviena antireklama yra reklama.

Įsibėgėjus propagandai gerai būtų išvysti Čekuolio „protingus“ patarimus. Tai tikrai paskatintų teisingai apsispręsti.

Propagandistams neturint argumentų yra imamasi purvinų technologijų. Vienas iš tokių būdų yra tautos atstovus parodyti nesusivokiančiais tikrovėje kvailiais, apgavikais ir sukčiais, o jų oponentus kitoje pusėje esant – „ekspertais“, „specialistais“ ir „profesionalais“. Tai jau buvo daroma ir agituojant už Europos sąjungą 2003 metais. Pateiksiu vieną tokį pavyzdį.

Išklausiau vienos agitacinės laidos garso įrašą, pateiktą VRK puslapyje ( http://www3.lrs.lt/rinkimai/2003/referendumas/referendumas.htm ). Tai 2003-05-02 dienos Lietuvos radijo agitacinė laida „Būkime europiečiai!“.

Vedėjas Česlovas Burba.
Tema: Ką Lietuva praras neįstojusi į ES?

Dalyviai agituojantys „už“: Finansų ministrė Dalia Grybauskaitė ir Seimo vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis.

Dalyviai agituojantys „prieš“: Nepriklausomybės akto signataras Algirdas Endriukaitis ir ūkininkas žurnalistas Pranciškus Šliužas.

Daugelis dalyvių ir šiomis dienomis yra išreiškiantys nuomonę ir poziciją šiais klausimais. Siūlau šį įrašą atidžiai perklausyti
(2003-05-02 Būkime Europiečiai!).
Keletas pokalbio vietų labai aiškiai parodo kas suvokia tikrovę ir kas užsiima minėtomis purvinomis technologijomis bei propaganda.

Štai dvi trumpos atkarpos apie „Sodrą“ (nuo 29m 05s iki 32m 11s ir nuo 34m 06s iki 35m 37s):
Sodra-1 ir Sodra-2.

Komentuoti neverta, nes visi puikiai suvokiame dabartinę „Sodros“ situaciją.

Pokalbio išklotinė:

Pranciškus Šliužas. Naktį nemiegojau ir vis galvojau, o gal aš ką nors praleidau, gal kur
nors suklydau. Ir žinot, aš manau, šią laidą daugiausiai klauso žmonės kurie dabar namuose, ypač
vyresnio amžiaus. Ir štai kai aš pamatau tuos agitacinius lapelius, kuriuose sakoma, jog jūsų vaikai
ir anūkai galės laisvai judėti, išvažiuoti.

Aš pagalvojau, palaukit, jie išvažiuos, dirbs kitur. Kas mokės „Sodros“ mokesčius Lietuvoje? Jeigu pagrindiniai dirbantys žmonės išvažiuos. Iš ko jūs seneliai, tėveliai gausite pensijas, man įdomu? Čia aišku ponia Grybauskaitė pažers kokių nors skaičių. Bet jūs tik patys pagalvokit. Dirbantys žmonės dirbs kitur. Jie kaups sau pensijom privačiuose fonduose. Jie ne čia mokės mokesčius.

Todėl mokesčių sistema taip pabyrės. Jūs atsiminkite, jau šiame etape šitie žmonės dažniausiai jus apgavo jau kelis kartus. Pirmą kartą rublius velniop nunešė. Antrą kartą dolerius. Tas pats Šarkinas gražiai lūputes raitodamas sakė: „kaupkite kokia norite valiuta“. Aš 5 tūkstančius dolerių laikiau banke. Anksčiau skaičiavau 20 tūkstančių turiu litų, dabar skaičiuoju 15 turiu tūkstančių. Tai va, du kartus jau nukelnėjo (paliko be kelnių), čia pat, žmones paprastus. Aš manau, dar einantį eurą, dar kartą nukelnės, čia labai gražiai. Todėl galvokite kiekvienas apie savo kišenę, prieš tai.

Česlovas Burba. Gerai suformuluotas klausimas. Beje, būčiau pateikęs ir aš jį. Sakoma, kad iš tiesų jauniems, gabiems žmonėms bus atvira Europos sąjungos ir mokslo, ir darbo erdvė. Tačiau seni žmonės klausia ministre. Taip, jeigu žmonės išvažiuos, pensijas kaupsis kaupiamuosiuose
fonduose, nepriklausomai kurioje šalyje jisai būtų. Tai kas iš tiesų mokės pensijas tiems žmonėms, kurie liks gyventi čia?

Dalia Grybauskaitė. Na pirmiausia, tai nebus taip lengva išvažiuoti (!). Iš tiesų tik šešios šalys atveria sienas. Ir tas išvažiavimas, parodė praktika kitų šalių, buvo labai santykinai nedidelis. Ir paskui po septynių, maždaug, aštuonių metų prasideda grįžimo procesas. Todėl čia aš nemanyčiau, kad labai bus sudėtinga. Mokėjimai ir mokesčių sistema yra pritaikyta bet kokiam stresui. Lietuvos valstybė taip pat turi rezervą ir stabilizavimo fondą, kuris yra ir skirtas esant sudėtingai situacijai pagelbėti valstybei. Taigi valstybė yra pasiruošusi išoriniams nedideliems stresams.

Na o visada mane domina, kai privatūs asmenys, ne specialistai mėgina aiškinti, kad kažkas nežino, arba nemoka, arba meluoja dėl mokesčių sistemos, patys nebūdami specialistais. Tai tokios konstatacijos, be abejo, visada kelia daug nuostabos. Kada diskusijoje dalyvaujantys žmonės
menkai nusimanydami apie finansų ir mokesčių sistemas, tame tarpe Europos sistemos, mėgina aiškinti, kad ministrė, pavyzdžiui, gali pažerti skaičius. Aš ir dėl to nenoriu žerti, nėra su kuo ginčytis paprasčiausiai. Aš esu profesionalas, specialistas ir galiu garantuoti, kad visi dalykai bus
numatyti laiku ir rezervų valstybė turi tam.

Vytenis Andriukaitis. Kai ponas Šliužas gąsdina, kad išvažiavę žmonės nemokės socialinio draudimo mokesčio, jis tiesiog meluoja. Galiu pasakyti tamstai, kad socialinės sistemos kiekvienoj valstybėj yra tų valstybių nuosavybė. Ir žmogus dirbantis Portugalijoj, privalės mokėti „Sodros“ mokestį, jeigu jis visiškai neiškeliaus.

Česlovas Burba. Lietuvai?

Vytenis Andriukaitis. Taip Lietuvai. O savo dalį, tuos privačios dalies kaupiamuosius,galės dėti į fondą. Ir antras dalykas. Portugalijoj jis turės dar vieną šansą. Jis ten, jau kaip legalus žmogus. Galės dirbti pagal Portugalijos įstatymus ir pretenduoti į dalį pensijos dydžio, kai jis dirbs
toj šaly. Tai štai jis turi du pliusus. Jisai sau gali pasididinti dalį pensijos. Jo niekas neatleidžia nuo Lietuvos socialinio draudimo, nebent jis atsisakytų Lietuvos pilietybės ir išvažiuotų. Ir taip yra ne tik Lietuvoje, taip yra visur aplinkui. Taigi mes, negąsdinkime žmonių tuo, ko nėra. Iš tikrųjų pritarčiau ministrės pozicijai, kad ir profesionalams tikrai tiesiog būtų sunku dirbti.

Pranciškus Šliužas. Čia yra toks reikalas. Tu man į ranką kalbėk ką čia mes pasigilinsime kokiais nors tai. Aš kai jaučiu viską aplinkui geriau. Taip sakant, aš sakiau, šitie ponai yra astronautai, jie vaikšto ne žeme. Šiaip, miela tamsta, ten kur klausėte kur pablogėjo. Visų iki šiol įstojusių šalių sąlygos stojimo, buvo kelis kartus geresnės, negu dabar stojančių.

Ištrauka apie išmokas (nuo 44m56s iki 45m49s): Išmokos. Tai taip pat jau ilgai besitęsiančių, deja, tik kalbų, o ne darbų ir pasiektų realių rezultatų objektas.

 

Pokalbio išklotinė:

Pranciškus Šliužas. Aš noriu kirsti lažybų, nežinau su kuo. Lažintis iš to, kad jeigu mes, kuris nors Lietuvos kaimas, gaus bent pusę pažadėtos paramos. Aš, pavyzdžiui, atiduodu visų trijų metų paramą, kurią aš gausiu iš Europos sąjungos. Bet jeigu mes jos negausime, aš norėčiau gauti trijų metų Vytenio Andriukaičio atlyginimą. Jeigu jie garantuoti tokia parama, tai aš lažinuosi.
Lažinuosi nedvejodamas.

Česlovas Burba. Bandykime išvengti lažybų tiesioginio eterio metu.

Dalia Grybauskaitė. Aš labai trumpai. Be lažybų. Norėčiau pasakyti, kad tas lėšas yra numačiusi ir mums finansuos ir perves būtent Europos sąjunga. Taigi, jų nei pavogti, nei nusavinti kam nors kitam, negu tikslingai žemės ūkiui, nebus įmanoma.

Paskutinis gabaliukas apie skolą (nuo 51m38s iki 52m07s): Skola.mp3. Pakankamai tiksliai

Pranciškaus Šliužo numatytas skolos dydis, nors jis tik „paprastas“, o ne „ekspertas“. Dar kartą atkreipsiu dėmesį, kad pokalbis vyko 2003-05-02, o kalbama buvo apie 2004, 2005 metus.
Duomenys apie skolą paimti iš Tavo skola globalistams



Pokalbio išklotinė:

Pranciškus Šliužas. Rezultate, jau 2004 metų pabaigoje Lietuva turės, na gal 2005 metų pradžioje, maždaug 3 milijardus litų nuostolių bendrame šalies balanse. Prarandant, būtent, pirmiausiai dėl maisto ūkio praradimų ir kitų dalykų. Va tokie bus bendri balansai. Patikėkit
manimi.

Dalia Grybauskaitė. Gal reikėtų kviesti poną Šliužą finansų patarėju. Va tiek skaičių žino ir tiek nusimano mokesčių politikoj, kad stebėtina klausyt.

Suprantama, kad kai kurie tuometinio pokalbio dalyviai dabar taip pat labai daug ką turėtų pasakyti, surastų kaltų, įvairių aplinkos neigiamų poveikių. Jie jokiu būdu nepripažintų kas buvo teisus ir kalbėjo suprasdamas tikrovę. Neabejoju, kad dabar suvokiantys ir išlaikantys vertybes yra tie patys. Linkiu, kad suvokiančių tikrovę ir saugojančių vertybes vis daugėtų.

Medžiagą parengė:
Linas Zemonis
   

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą