2019 m. birželio 10 d., pirmadienis

Lietuvos Visuomenės Tarybos pranešimas spaudai 2019-06-10

Lietuvos Visuomenės Tarybos pranešimas spaudai
2019-06-10
2019 m. birželio 7 d. LR Seime Lietuvoje išrinktiems Europos Parlamento nariams LR Vyriausioji rinkimų komisija įteikinėjo šio parlamento nario pažymėjimus. Ceremonija dėl nepaskelbtų priežasčių įvyko ne ryte, tačiau antroje dienos pusėje. Vienintelis Petras Auštrevičius (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis) LR Seime pasirašė Lietuvos Visuomenės Tarybos pasiūlytą „Europos Parlamento nario priesaiką“:
 „Aš, Petras Auštrevičius, būdamas Lietuvos Respublikos piliečiu prisiekiu visada būti ištikimu Lietuvos Respublikai ir jos Konstitucijai, prisiekiu sąžiningai dirbti, garbingai eiti parlamentaro pareigas Europos Parlamente, visapusiškai ginti, atstovauti Lietuvos Respublikos interesams, dirbti bendradarbiaujant su visais Lietuvos pasiuntiniais Europos Parlamente, tarnauti demokratijai ir jos plėtrai. Tepadeda man Dievas!“
Aušra Maldeikienė (visuomeninis rinkimų komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“), Stasys Jakeliūnas ir  Bronius Ropė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Liudas Mažylis (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) atsisakė tai padaryti. Viktor Uspaskich (Darbo partija) paėmė priesaikų tekstus jų apmąstymui.
Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas (Lietuvos socialdemokratų partija), Rasa Juknevičienė ir Andrius Kubilius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Valdemar Tomaševski („Valdemaro Tomaševskio blokas“ – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija) į pažymėjimų įteikimo iškilmingą ceremoniją neatvyko.
Lietuvos Visuomenės Taryba šios ceremonijos išvakarėse Lietuvoje išrinktiems Europos Parlamento nariams išsiuntė elektroninius laiškus, kuriais pasiūlė ceremonijos metu pasirašyti šią priesaiką. LR VRK pirmininkė Laura Matijošaitytė po trijų mėnesių nuo šio pasiūlymo gavimo ceremonijos išvakarėse paaiškino, kad LT VRK nepritaria šiai inicityvai, tačiau netrukdė tai pasiūlyti išrinktiesiems.
Lietuvos Visuomenės Taryba prieš tris mėnesius kreipėsi į LR Vyriausiąją rinkimų komisiją, siūlydama būsimiems Europos Parlamento nariams prisiminti 1989 m. TSRS liaudies deputatų gerąją patirtį veikti drauge kaip vienai komandai, išrinktai Lietuvos žmonių, pasirašyti priesaiką Lietuvos Respublikos Konstitucijai ir susitarti veikti drauge, nepaisant Kremliaus ketinimų primesti savo veiklos taisykles. Tai buvo pasiūlyta, atsižvelgus į Europos Parlamento ankstesnių kadencijų narių, rinktų Lietuvoje, veiklą, jų susiskaldymą ir darbą ne bendrai, o atskirose taip vadinamų europinių partijų frakcijose. Juozas Olekas 1989 m., kaip Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio deputatas, buvo Lietuvoje išrinktas ir TSRS liaudies deputatu.
Atgimimo laikotarpiu dirbti ir siekti bendrų tikslų drauge, bet ne tik žadėti, Lietuvoje išrinktiems deputatams buvo savaime aiškus dalykas.
Lietuvos Visuomenės Taryba tikisi, kad ši iniciatyva nebuvo priežastimi Vilijai Blinkevičiūtei ir Juozui Olekui, Rasai Juknevičienei ir Andriui Kubiliui, Valdemar Tomaševski neatvykti į iškilmingą Europos Parlamento narių pažymėjimų įteikimo ceremoniją, todėl laukia jų nuomonės dėl Lietuvos Visuomenės Tarybos pasiūlytos pasirašyti priesaikos.

Lietuvos Visuomenės Taryba

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą