2019 m. birželio 18 d., antradienis

,,NOREIKIADOS“ TĘSINYS. GARBINAMAS A. IMPULEVIČIAUS BENDRININKAS


,,NOREIKIADOS“ TĘSINYS. GARBINAMAS A. IMPULEVIČIAUS BENDRININKAS     

   Lietuvoje  mūsų šalies istorijos pristatymas gana specifinis. Tikrai pristatomi kai kurie realūs įvykiai, tačiau kai kurie svarbūs įvykiai nutylimi bei slepiami. Kodėl  bandomi nuslėpti dokumentai dėl Holokausto dalyvių Jono Noreikos, Juozo-Krikštaponio, Antano Slučkos, Jono Misiūno –Žalio Velnio veiklos?
Kodėl  kyla vis nauji paminklai nacistinių batalionų veikėjams- turiu omenyje ir paminklinę lentą nacistinio A. Impulevičiaus bataliono kapelionui  Zenonui Ignatavičiui Vilkijoje ? Gegužės mėnesį iškilmingai atidengta paminklinė lenta žmogui, kuris kartu su Antanu Impulevičium, Juozu Krikštaponiu ir kitais budeliais 1941-1943 m.  vykdavo į Baltarusiją,  į taip vadinamas baudžiamąsias akcijas. Tokių akcijų metu buvo nužudyti  tūkstančiai žmonių.
Birželio 13 d. grupė antifašistų nuvyko į Vilkiją, prie paminklinės lentos tokiam neva ,,didvyriui“ surengė protesto akciją, o po to vietos seniūnijoje įteikė peticiją su reikalavimu pašalinti  nacistinio bataliono kapelionui Z. Ignatavičiui skirtą garbinimo objektą. Akcijos dalyviai Algirdas Kavaliauskas, Giedrius Grabauskas, Henrikas Juodiška, Valdas Valiūnas, Diana Jablonskaja mano, kad tokių Noreikos ir Impulevičiaus bendražygių garbinimas-tai dar viena provokacija prieš Lietuvą.
Pastarosiomis dienomis paaiškėjo, jog Ignatavičiaus  išgarbinimas tikrai  įvykdytas be stambesnio aptarimo, be konsultacijų su vietos gyventojais. Tai nustebino ir Vilkijos seniūnaitį Algimantą Smolenską. Jo teigimu, paminklinės lentos įrengimas  taip skubotai –tai labai abejotinas reiškinys. A. Smolenskas puikiai supranta Holokausto skaudulius, kai  kurie jo giminaičiai žuvo per  hitlerininkų ir vietinių jų talkininkų vykdytas žudynes. 
Raginame pagerbti tikrus didvyrius –tokius kaip kovotojai prieš fašizmą Juozas Vitas, Sara Ginaitė, Josifas Melamedas ir kiti jų bendražygiai, kaip fašistų nužudytas legendinis poetas Vytautas Montvila, kaip landsbergistų nužudytas Juras Abromavičius, kaip kiti už laisvę žuvę patriotai Skaista Rakauskienė, Pranciškus Šliužas, Igoris Krinickis, Julius Vedeckis, Žilvinas Šumskis.

Giedrius Grabauskas
www.vilmantinas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą