2018 m. birželio 21 d., ketvirtadienis

BIRŽELIO 6-AJĄ VILNIUJE— vyko AKCIJA ,,PAKILKIM, ŽMONĖS PAVERGTIEJI!” PO JOS G.… » « PROFAŠISTINIO REŽIMO REPRESIJOS.


Tai ne paslaptis, kad Trampo administracija, kuria veikę beveik 16 mėnesius, išgyvena labai sunkų laikotarpį ir bando parengti kandidatus aukštiems pareigoms užimti. Labai didelis kiekis gerai apmokamų vietų mūsų sostinėje, tame tarpe aukščiausių valdininkų, iš tų, dėl kurių pretendentai drastiškai kariauja dėl vietos vyriausybėje, lieka neužimtos. Pirmą eilė, tą faktą galima paaiškinti tuo, kad Baltosiose rūmuose dirba tinginiai, ir tuo, kad jie parenka tokios probleminės kandidatūros , kurios labai sunkiai gauna pripažinimą. Atrodo, kad kai kurios iš tų laisvų vietų negalės būti užimtos, kol Donaldas Trampas pasiliks mūsų prezidentu. 

Net daugelis pareigūnų vietų ambasadose lieka tuščiomis. Atrodo, kad čia įtakos Vašingtono įpročiai – greitai paskirstyti šios darbo vietos draugams ir didelėms biznieriams, bet ir šuo atžvilgių Trampo komanda, renkant žmonės, elgėsi neadekvačiai.
Pavyzdžiui Vokietija, mūsų esminė sąjungininkė ir reikšmingiausia šalis Europos Sąjungoje. Tik šia savaitė mūsų naujas ambasadorius pradėjo savo darbą Berlyne, kai tik pasibaigė labai ilgos svarstymai dėl jo paskirimo. Jie truko beveik metus.  Senatas neskubėjo patvirtinti  Ricko Grenello kandidatūrą. Tai leido dešiniųjų jėgų atstovams aiškinti tą vilkinimą tik tuo, kad Grenellis neslepia savo netradicinį seksualinį orientaciją. Nėra jokių įrodymų, pagristi tą kaltinimą, ir nevisai aišku, kodėl Senatui prireikė tiek daug laiko tam, kad patvirtinti Grenellį, nors iš dalės tai galėjo turėti kažkokį tai santyki su tuo, kad jis neturėjo pakankamą išsilavinimą  diplomatijos srityje.
Trampas jį paskyrė, iškart teigiamai įvertinęs jo kandidatūrą. Grenellis, dažnai lankantis Fox News, savo ruožtu, pasirodė esąs aistringas gynėjas, vis daugiau keblumų turintiems Baltiesiems rūmams. Tokiu atveju, tik daugiau ar mažiau atitinkančia patirtį, galima išvardinti jo buvimą  JAV ambasadoriaus pareigose Jungtinėse Tautose nuo 2001 iki 2008 metų. Kaip dešinysis ideologas Grenellis, eidamas tos pareigas, buvo atžymėtas žiniasklaidoje, už savą nesusitaikymą ir todėl visuomenės informacijos priemonėse jį prisimena kaip “nepakenčiamą”, “grubų”, “arogantišką”, “piktadarį “.
Per praėjusį dešimtmetį, Grenellis ir toliau eksponavo tą patį elgesį, ypač Twitterije, kur jo žurnalistų atžvilgiui ir kitiems žmonėms priešiški pasisakymai buvo kritikos ir pajuokos objektais. 2012 m. jis pašalino savo beveik tūkstantį labiausiai įžeidžiamų tweets, kuriuos jis rašė, kai buvo Mitt Romney kampanijos atstovų. Nuo tada, Grenello interneto įpročiai nepasikeitė, ir nors tai nepagerino jo reputaciją iš praeities, Trampas nepatyrę jokių abejonių skiriant šį pikta Twitterio troli  į šią pastiebiamą diplomatinį vietą.
Nors Vokietija išlieka artima sąjungininke, pastaraisiais metais Vašingtono santykiai su šia svarbia valstybe buvo nevienareikšmiški. Vokietijos gilus nuolankumas prezidentui Barackui Obamai, per jo dvi prezidento kadencijas gerokai nublanko, o prezidentas Trampas sukelia bendrą neapykantą Vokietijoje – kaip grubus ir bjaurus amerikietis: pusiau suteneris ir pusiau kvailys. Dabar Berlyne mums reikalingas gabus ir kompetentingas ambasadorius. Tačiau, tokiu būdu, kuris neturi precedento JAV diplomatijos istorijoje, Grenellis grįžo prie savo piktų žinučių Twitterije ir sugebėjo giliai įžeisti savo naujus šeimininkus jau pirma diena savo buvimo Berlyne.
Antradienį, išėjus į darbą, kelėta valandų bėgyje Grenellis ryžtingai rėmė Prezidento atsisakymą tęsti branduolini sutartį su Iranu: „Amerikos sankcijų tikslas – pagrindiniai Irano ekonomikos sektoriai. Vokietijos bendrovės, užsiimančios verslu Irane turi nedelsiant nutraukti ten savo veiklą”. Vokietijos reakcija buvo greita ir šiurkšti, kai pamatė jog naujas JAV ambasadorius Berlyne aiškiai laiko save greičiau kaip kolonijos gubernatorius nei partneris. Draugai viešai nerodo draugams ką daryti.
Mandagūs politinis akibrokštis atėjo iš Wolfgango Ishingerio, kuris pusę dešimtmečio tarnavo Vokietijos ambasadoriumi Vašingtone. Tweeterije parašė: “Rickai, mano patarimas, kaip žmogaus ilgai dirbančiam  diplomatu:  paaiškinkite savo šalies politikui ir bukite jo lobistu priimančiojoje jus šalyje, tačiau niekada neįsakinėkit tai valstybei ką daryti, jei norite išvengti problemų. Vokiečiai rodo norą klausytis, bet jie bus pasipykę dėl įsakymų.” Grenellis atsakė, kad jis tik sakė, ką jam liepė pasakyti Baltieji rūmai – kad, atsižvelgiant į tai, koks yra vokiečiams priimtinas pasiteisinimas “Aš tik vykdžiau išakimą”, vis tiek ne sugebėjo pašalinti padarytą žalą.
Jau pirmą darbo dieną, veikdamas kaip aršus Trampo agentas, kuo ištesu jis ir yra, sprendžiant iš jo oponentų pasisakymų, Rickas Grenellis sunaikino savo santykius su Vokietija. Dabar suprantama, kodėl kontroliuojamas respublikonų Senatas, sugaišę tiek daug laiko tam, kad patvirtinti jo kandidatūrą. Bet kokie sveiko proto Baltėji rūmai tokioje padėtyje pakviestu  ambasadorę Grenellį į Vašingtoną konsultacijom, ir jis niekada jau ne butu grįžęs į Berlyną. Be to, jokie sveiko proto Baltėji rūmai niekada nepaskirtu toki netinkančio žmogaus kaip Grenellis į bet kokia svarbią diplomatinį pareigą.
Problema su Ricku Grenellu yra daug sunkesni nei tiesiog manierų stoka arba supratimo kuo yra diplomatinis darbas trūkumas. Daugelį metų jis uždirbdavo sau duoną su sviestu, tuo kad dirbo politiniu konsultantu ir patarėju. 2009 metais jis įkūrė Capital Media Partners, su buveinėmis Los Andžele, San Franciske, Niujorke ir Vašingtone, Kolumbijos apygardoje, – padėti klientams „tarptautinėse strateginiuose santykiuose”. Grenellis gali pasigirti tuo, kad jo klientai yra Jungtinėse Amerikos Valstijose, taip pat Irane, Kazachstane, Demokratinėje Kongo respublikoje, Somalija, Kinijoje, Australijoje, Timor-Leste ir visoje Europoje. Šiandien, kai Trampo artimieji bendražygiai, pavyzdžiui, Paul Manafort ir Mike Flynn, įgijo daug teisinių problemų su Teisingumo ministerija, pažeidžiant Įstatymą dėl užsienio agentų registravimą, kuris yra žinomas kaip FARA, kyla natūralus klausimas, ar Grenellis laikosi šuo Įstatymo.
Be to, kas tai reiškia “visoje Europoje”? Čia mes turime prisiminti Moldaviją, gana mažą šalį, apie kuria mažai koks amerikietis ką žino, bet kuri staiga tapo Grenellio ypatingo dėmesio objektu prieš mūsų 2016 metu rinkimus. Moldavija yra skurdžiausias Europos užkampis, kur vidutinis atlyginimas yra ne daugiau kaip 200 JAV dolerių per mėnesį, kur šiuo metu beveik nėra remiančios įstatymais ekonomikos, o „buvusi Sovietų Respublika“ – yra pagrindine sąvoka suprasti jos beviltiškumą. Šalis garsėja savo nežabota korupcija ir nusikalstamumu. Ypač jos grėsmingas vaidmuo neteisėtoj prekyboj sekso vergėmis. Moldovoje pagrindine šaka – jaunų moterų pardavimas, dažnai ir vaikus, kurie eksploatuojami į visą pasaulį.
Grenellis, kuris, atrodo, anksčiau nepareiškė jokio susidomėjimo šiai neramiai šaliai, staiga paskelbė Amerikos leidiniuose keturias straipsnius, 2016 metais nuo rugpjūčio vidurio iki spalio vidurio, kuriuose liaupsinamos Moldavijos dorybės. Grenellio žodžiais, drąsi mažoji Moldavija priešinosi neteisėtai Rusijos įtakai – keistas elgęsis, turint omenyje bendrą autoriaus tendenciją grubias iššūkiais Kremliaus atžvilgiu kaltinti jį įvairiais nusikaltimais, kai taip ar kitaip liečia  prezidentą Trampą.  Visiems, kurie žino apie neaiški ir nemalone Moldavijos politika , – o tai ne dauguma amerikiečių, – Grenelis norėjo kovoti už Vladimirą Plachotniuką, kuris yra įtakingiausias politinis veikėjas Moldovoje, o taip pat ir šalies turtingiausių oligarchu.
2016 metu vasara nuostabus Plachotniuko gyvenimas, kaip “pačio baisiausio magnato” savo šalyje (pagal „New York Times“ – “baisiausias žmogus Moldovoje”, provakarietiškas magnatas turi tuokia reputacija, kai net jo politiniai draugai stengęsi laikytis nuošalia nuo jo, kai yra viešose vietose), staiga tapo juoda juosta, kai Michaelis Hoffmannas, garsus kovotojas su korupcija pristatė kai kuriuos duomenis. Ieškant rasti sau saugos Amerikoje, Hoffmannas paaiškino FTB, kad Plachotniuk buvo atsakingas už 1 milijardą dolerių pagrobimą iš Moldavijos valstybės iždo  – viena aštuntąja nuo šalies metinio BVP, o paskui legalizavo („otmyl“) tuos pinigus Kremliaus pagalba.
Hoffmanno baime dėl savo ateities buvo pateisinama. Kai buvęs Moldavijos premjeras, Vlad Filat, akivaizdus Kremliaus priešininkas, pasmerkė Plachotniuką už jo milijardų dolerių vagystė, jis buvo suimtas ir nuteistas devynerių metų laisvės atėmimo, bendra nuomone, pagal Plachotniuko įsakymą.
Hoffmanno istorija, kuri patvirtino tą, ką daugelis Vakarų žvalgybos tarnybų ir taip žinojo, atskleidė labai kruopščiai apgalvotą Plachotniuko mitą apie tai, kad jis buvo, kaip Moldavijos Demokratinės partijos vadovas „provakarėtiškas“ ir jis sugeba kontroliuoti šalies politiką. Nors jo partija nesugebėdavo gauti ir penktadalio šalies rinkėjų balsų nei vienose rinkimuose. Tiesą sakant, Plachotniuk, vadinamas „Moldavų Donaldu Trampu“, Interpolo duomenimis, tvirtai surištas su Rusijos organizuoto nusikalstamumo veikėjais, visų pirma su žinomą, vadovaujama Sėmiono Mogilevičumi „Solncevoje brolija“.
Vis dėlto savo 2016 metu leidiniuose Grenellis teigė, Hoffmannas klydo, ir Plachotniukas tikrai  buvo provakarietiškas veikėjas, kuris atlaikė Kremliaus išpuolius. Grenellis, klaidingai teigdamas, kad Hoffmannas randasi Rusijos įtakoje („buvęs Moldovos pareigūnas, surištas su Rusija ir užmaskuotas kaip informatorius“, kaip jis pasakė) net atakavo amerikiečių kongreso narį Randy Weberą, respublikonų kongresmeną iš Teksaso, kuris bandė padėti Hoffmannui demaskuoti nusikaltimus ir korupcija Moldovoje, skelbiant kongresmeną Weberi Kremliaus šalininku. Dvi savaites prieš 2016 metu rinkimus savo interviu Grenelis taigė kad kongresmenas Weberis „nežino, ką jis daro“. Jis iškritikavo kongresmeno rezoliuciją apie padėti Moldovoje, pasmerkianti Plachotniuką, kaip “aiškiai parašyta kažkuo prorusiškai nusiteikusio“. Be to, kaip akcentavo Grenellis, “jis (Webberis) bando atakuoti vienintele proeuropietišką grupuotę Moldovoje“.
Verta paklausti Grenellį, kokia priežastis, tokio jo staigaus karšto noro apsaugoti Vladą Plachotniuką? Abejotina, kad tai buvo geros valios aktas. Tačiau Grenellis neatskleidė, kas paskatino jį pradėti tokie energingą viešosios gynybos akciją – oligarcho Moldovoje – pagrindinio nusikaltėlio, atžvilgiu.
Vis dėlto finansinės ataskaitos, jo paskyrimo į ambasadoriaus vietą Berlyne, rodo, kad per pastaruosius metus, Grenellis uždirbo savo Capitol Media Partners $ 688.362 – už politinį konsultavimą. Bet ką konsultavo, neaišku.
Nepaisant to, atsakymas nurodytas organizacijų ir fizinių asmenų sąraše, per kuriuos Grenellis pelnė daugiau nei $5000, t.y. Arthur J. Finkelstein ir American Association of Political Consultants. Legendinis respublikonų politikas Art Finkelsteinas pildė ne paskutini vaidmenį Ronaldo Reagano atėjime i Baltuosius rūmus. Po to pradėjo prekiauti visame pasaulyje. Yra žinoma, kad Finkelsteinas padėjo Bibi Netanjahui politinei karjerai, 1990 metais transformuojant Izraelio politika. Finkelsteino ir Grenellio santykiai buvo artimos, o pirmasis iš jų buvo kaip kuratorius. Dar 2014 metais  Finkelsteino įmonė taip pat dirbo Moldovoje ir, remiantis vakarų žvalgybos informaciją, turėjo ryšį su Plachotniuku. Vis dėlto praėjusiais metais vasarą Finkelsteinas mirė ir dabar jau negalės paaiškinti, ką jam tokio gero padarė Rickas Grenellis, kad gavo iš Finkelsteino mokėjimą daugiau nei už $5000.
Tai svarbus klausimas, nes Plachotniuk yra ne tik korumpuotas oligarchas, kuris, tiesą sakant, yra kaltinamas tuo, kad išvogė savo neturtingą šalį. Jis taip pat yra žmonių prekybos dileriu, iš tikrųjų pagrindiniu Moldovoje. Interpolas, gavus prašymą iš Italijos, 2012 metais pripažino jo vaidmenį žmonių prekyboje. Nepaisant šio Plachotniukas niekada ne buvo kaltinamas už šį nusikaltimą, kas nenuostabu, turint omenyje jo įtaką Moldavijos teismų sistemai. Serdžiu Mokanu, vienas iš nedaugelių Moldovos politikų, pasirodęs drąsuoliu, ir pakankamai atvirai pasakė: „Plachotniukas užsiėmė žmonių prekybą, jis buvo sutinėrius, gavo pinigus už šį savo veiklą“.
Iš tikrųjų Plachotniukas yra vienas iš prastai saugojimų paslapčių Rytų Europoje. Jo nusikalstamas verslas yra gerai žinomas Vakarų žvalgybos tarnyboms ir policijos įstaigoms. Jei ambasadorius Grenellis pradėjo kova už Plachotniuko pinigus, tad Amerikos visuomenėj verta žinoti, už kiek ir nuo ko. Tai turėjo atsiskleisti Grenellio kandidatūros aptarime dar Senate, patvirtinimo proceso metu. Kodėl tai nebuvo padaryta? – klausimas lieka atviras.
John Schindler, buvęs analitikas ir Nacionalinio saugumo agentūros pareigūnas, kontržvalgybos srities ekspertas.
Šaltinis: www.slfrontas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą