Latvijoje  nuo šių metų pradžios sustiprėjo  politinės represijos . Nuožmiai persekiojamas žurnalistas J. Aleksejevas, sausio mėnesį iš Latvijos deportuoti žinomi Rusijos žurnalistai Olga ir Anatolijus Kurlajevai. Nuo balandžio  20 d. kalėjime įkalintas ir jau du mėnesius laikomas žinomas visuomenininkas, žmogaus teisių gynėjas prof. A. Gaponenko, kiek vėliau suimtas ir dvi savaites kalintas jo kolega V. Lindermanas, bylos iškeltos ir T. Ždanok bei kai kuriems kitiems politikams, žmogaus teisių gynėjams. Visi jie persekiojami dėl taikios veiklos-nuoseklios antikarinės bei antifašistinės pozicijos, rusakalbių piliečių teisių gynimo, tvirtai ginant piliečių teises mokytis mokyklose savo gimtąja kalba.
Puikiai suprantame kaimynus, nes Lietuvoje irgi vyksta politinės represijos. Pastoviai persekiojami, šmeižiami, kratomi, teisiami opoziciniai politikai, žurnalistai, žmogaus teisių gynėjai. Palaikėme iniciatyvą surengti tarptautinę akciją ,,Laisvę A. Gaponenkai! Mes prieš Latvijoje klestinčias represijas!“ . Birželio 19-ają ši akcija  įvyko dvidešimtyje Europos valstybių. Be Lietuvos, Latvijos ir Estijos, ši akcija vyko ir Graikijoje, Belgijoje, Olandijoje, Čekijoje bei kitose šalyse.
Tą dieną  nuo 15 val . Vilniuje, M.K.Čiurlionio gt.  76 – prie Latvijos ambasados pastato ir įvyko tokia protesto akcija.  Septyni antifašistai stovėjo su plakatais, išsakė savo poziciją, jie konkrečiai teigė, jog masinės politinės represijos Latvijoje kelia klausimą-ar egzistuoja dar kažkokie  demokratijos trupiniai Latvijoje, jei taikūs piliečiai uždaromi į kalėjimus, kratomi, šmeižiami? Ir reikalavo -,,Laisvę A. Gaponenko!”. Jų poziciją rodė ir tokie plakatų tekstai ,,Šalin politines represijas!“, ,,Latvijos demokratija už grotų?“. Žmogaus teisių gynėjas, publicistas H. Juodiška teigė: ,, Nutraukite A. Gaponenko ir jo kolegų persekiojimus! Fašizmo atgimimui  Latvijoje NE!“. Socialistinio Liaudies fronto pirmininkas G. Grabauskas pabrėžė: ,,Mes iškeliame klausimus –kiek dar tęsis šitos barbariškos represijos ? Gal į Latviją jau grįžta Ulmanio laikai?“.
Akcijoje dalyvavęs Lietuvos žmogaus teisių stebėtojų sąjungos pirmininkas D. Šulcas taip komentavo šią situaciją : ,,Latvijoje korumpuoti klanai jau peržengė visas ribas. Kai taikūs žmonės uždaromi už grotų ir ten ilgai laikomi, tai požymis, jog demokratijos nėra. Man prieš keletą metų irgi teko porą mėnesių praleisti kalėjime, esu persekiojamas dėl politinių motyvų, štai todėl puikiai suprantu persekiojamus Latvijos opozicijos atstovus“. Akcijos gale norėta  įteikti peticiją Latvijos diplomatams, tačiau jie taip ir neatvėrė vartų, tik per garso įrenginį pasakė-,,Mes dabar jūsų nepriimsime. Galite tekstą įdėti į pašto dėžutę“. Taip ir buvo padaryta, tačiau tekstai dar bus išsiųsti papildomai ir paštu ambasadai, taip pat Latvijos prezidentui ir Seimo pirmininkei.

Giedrius Grabauskas
Tikra, laisva ir nepriklausoma Žiniasklaida.