Aurimas Drižius
Šiandien man viskas stojo į savo vietas – paaiškėjus, kad prezidentei su Valstybės saugumo departamento (VSD) pagalba nepavyko suskaldyti „valstiečių“ frakcijos ir sustabdyti Seimo tyrimų dėl milijardinės žalos, padarytos Tėvynės sąjungos vyriausybei užgrobiant Ūkio ir „Snoro“ bankus, „patriarchas“ Vytautas Landsbergis, kurio vieta jau labai seniai kalėjime, pažadėjo, kad „rinkimai bus kruvini“.
justas
Ar tai reiškia, kad V.Landsbergis vėl įsakys ką nors susprogdinti (kaip buvo Kryžkalnio skulptūros „Motina“ atveju) ar nužudyti (buvusio VSD pareigūno Kvaraciejaus artimieji įsitikinę, kad jo mirtis – „patriarcho“ darbas bandant paslėpti, kas užsakė Bražuolės tilto susprogdinimą) – neaišku, tačiau jeigu „tata“ sako, kad kraujas liesis, taip ir bus.
Šiandien LŽVS frakcijos lyderis Ramūnas Karbauskis žiniasklaidai papasakojo, kad viskas nuo to momento, kai J. Džiugelis kreipėsi į R. Karbauskį su teiginiu, kad yra sąrašas Seimo narių, kurie kuria kitą frakciją, kas, anot R. Karbauskio, buvo melas.
„Aš tikrai stengiausi padaryti viską, kad šitie sprendimai būtų mažiau skaudūs, galbūt ir visuomenei ne taip pristatomi. Dėl to prisiėmiau tą versiją, apie kurią buvo neretai šnekama, kad aš įsižeidžiau dėl manęs įvardijimo. Problemos buvo visai kitos. Aš iki pat galo tikėjausi, kad jis padarys žingsnį, kurį jis šiandien padarė“, – sakė R. Karbauskis.
Jis tikisi, kad prokuratūra ištirs kaltinimus J. Džiugeliui dėl spaudimo aplinkos ministrui, taip pat socialinių įmonių klausimą. R. Karbauskis negali pasakyti, ar toliau imsis kokių nors veiksmų.
„Dėl skambučio ministrui viskas labai aišku, o dėl socialinių įmonių turi būti tiriama“, – sakė R. Karbauskis. Anot R. Karbauskio, J. Džiugelis siūlė jam derėtis, atnešęs „netikrą“ sąrašą žmonių, kurie neva norėjo atskilti nuo valstiečių ir kurti naują frakciją. Paklaustas, dėl ko J. Džiugelis jam siūlė derėtis, R. Karbauskis teigė, kad iki konkrečių siūlymų reikalas nenuėjo.
„Aš jam pasakiau, kad nematau jokio reikalo su pačiu derėtis. Jeigu tiek Seimo narių frakcijoje būtų, kurie norėtų išeiti, tai mes turėtume rimtai diskutuoti apie neeilinius Seimo rinkimus“, – sakė R. Karbauskis.
Šis tokio Seimo nario Džiugelio elgesys  labai primena tokią Pilietinės demokratijos partiją, kuri atsirado VSD suskaldžius V.Uspaskich vadovautą Darbo partiją, ir tai nustūmus Viktorą nuo valdžios, o jį patį privertus bėgti į Rusiją.
Kaip žinia, viena sėkmingiausių VSD operacijų – suskaldyta V.Uspaskich vadovaujama Darbo partija.
Tam buvo panaudotas toks VSd agentas Andrius Ūsas, vėliau tapęs pagrindiniu įtariamuoju pedofilijos byloje.
Kas buvo A.Ūsas? Buvęs Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovas Stanislovas Stulpinas spėjo, kad aukščiausi valstybės pareigūnai galėjo ginti specialųjį VSD agentą A.Ūsą, padėjusį iš vidaus griauti Darbo partiją.
Per 2004 metų Seimo rinkimus Viktoro Uspaskicho įkurta partija laimėjo net 23 vietas.
“Taip į Darbo partiją galėjo būti infiltruotas galimas VSD agentas A.Ūsas. Jis iškilo iki Darbo partijos Kauno rajono pirmininko, Darbo partijos pirmininko pavaduotojo, tapo buvusio “Vikondos“ viceprezidento, Seimo nario Viktoro Muntiano patarėju. Galbūt A.Ūsas suteikė vertingos informacijos apie Darbo partijos juodąją buhalteriją“, – dalijasi savo mintimis S.Stulpinas. Šis teisininkas mano, kad A.Ūsas galėjo būti laikomas vos ne geriausiu VSD agentu, nusipelniusiu valstybės pagarbos ir apdovanojimo.
Pagal D.Kedžio pareiškimą Kauno policijai pradėjus ikiteisminį tyrimą, kuriame A.Ūsas įvardytas kaip įtariamasis, VSD, tikėtina, suteikė A.Valantinui visiškai slaptos informacijos apie šio žmogaus nuopelnus.
“Saugumiečiai galbūt prašė padėti apsaugoti savo superagentą. O A.Valantinas tuo metu jau pats, galimas dalykas, buvo “pakabintas“ VSD dėl korupcijos “Samanėlėje“ ir kitoje statybos bendrovėje. Todėl generalinis prokuroras tikriausiai ir pažadėjo padėti“, – daro išvadą S.Stulpinas.
Buvusio prokuroro versija D.Kedžiui vis nerimstant VSD galėjo priimti sprendimą pašalinti nereikalingus liudytojus, izoliuoti patį D.Kedį ir pasistengti iš jo išgauti visą informaciją. Todėl 2009-ųjų spalio 5 dieną D.Kedys buvo išviliotas iš namų, pagrobtas ir izoliuotas. Paimtas ir jo teisėtai laikomas pistoletas “Beretta“. Iš perdirbto ginklo nušautas teisėjas, o dar po kelių valandų – V.Naruševičienė. Šalia jos, kaip D.Kedžio vizitinė kortelė, numestas net neiššautas pistoletas.
“Tuo padaryta didžiulė klaida, nes pats D.Kedys, norėdamas palikti savo pėdsakus, būtų ir šaudęs iš teisėtai laikomo ginklo, ir palikęs jį įvykio vietoje. Šaudyti iš kažin kokio perdirbto pistoleto, o numesti kitą ginklą, kainuojantį vos ne 4000 litų, – nelogiška“, – įsitikinęs daug patirties tiriant įvairius nusikaltimus sukaupęs prokuroras.
Tūkstančiai – nusikaltėliui saugoti
A.Ūsas buvo pradėtas saugoti pagal apsaugos įstatymą. Tai mums kainavo apie 40 tūkst. litų kiekvieną mėnesį. “Aš, daugiau kaip 30 metų išdirbęs prokuratūroje, neatsimenu, kad valstybė dar ir saugotų nusikaltėlius kitaip nei kalėjime. Įdomu, kas inicijavo tokį sprendimą“, – stebisi buvęs prokuroras.
Usas
Galiausiai visuomenės ir prezidentės spaudžiamas A.Valantinas nurodė perduoti bylą į teismą. Tačiau visi buvo apgauti: A.Ūsui pareikštas tik lengviausias, koks galėjo būti, kaltinimas – mažametės tvirkinamieji veiksmai, jos prievartavimo nebeliko. L.Stankūnaitei prokurorai iš viso nepateikė jokių įtarimų, lyg A.Ūsas būtų tvirkinęs mergaitę naktimis, mamai nežinant įlindęs pro kaminą. Visuomenei mitinguojant ir reikalaujant teisingumo A.Valantinas atsistatydino. Tuomet, pasak S.Stulpino, ir galėjo būti nuspręsta, kad reikia mesti paskutinį įrodymą – neva žudė D.Kedys.
Vyras prigirdytas alkoholio, o tada imituota jo mirtis užspringus lapu ir skrandžio turiniu. Kūnas nuvežtas ir numestas prie Kauno marių, šalia paliktas tas perdirbtas pistoletas, iš kurio buvo nušauti teisėjas J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė. Visuomenė iki šiol negali patikėti, kad D.Kedys nenužudytas. Juo labiau kad ant jo kūno buvo matyti akivaizdūs smurto požymiai. Kūno ekspertizėje neleista dalyvauti ekspertui profesoriui Antanui Garmui. Dar keistesnė atrodo aplinkybė, kad D.Kedys tiek laiko nešiojosi pistoletą, bet nepaliko ant jo jokių pirštų atspaudų.
O kas toliau? Tuo metu A.Ūsas viešai ėmė girtis, jog bus išteisintas, ir tai esą žino patys prokurorai. Matyt, jis jautėsi šiek tiek apgautas, todėl pradėjo reikšti pretenzijas, gal net grasinti ir šantažuoti. S.Stulpinas spėja, kad galbūt nuspręsta pašalinti ir A.Ūsą, nes šis esą per daug žinojęs. “A.Ūsui važiuojant motociklu jis galėjo būti sustabdytas, nuvežtas ir prigirdytas seklioje baloje. Jo kraujyje rasta alkoholio, nors žmona teigė, jog vyras išvažiavo blaivus. Įdomu, kodėl A.Ūso motociklininko pirštinė, kurią sunku numauti, rasta net už pusantro kilometro nuo įvykio vietos?
Gal buvo sustojęs pasisveikinti? Vėl apsižioplinta?“ – klausia buvęs Klaipėdos prokuroras. S.Stulpinas spėja, kad L.Stankūnaitei teismo sprendimu gali būti sugrąžinta duktė. “Jų pėdsakai pasimes kur nors užsienyje, gal gausime žinią, jog žuvo per kokią avariją. Jokių įrodymų nebeliks. Galbūt bus susidorota ir su manimi, kad iškėliau tokią “šventvagišką“ versiją…
Venckai tikriausiai greitai bus pastatyti, kaip žmonės sako, į savo vietą. O A.Valantinas sparčiai darys karjerą, formuos Lietuvos teisėjų praktiką, kaip vykdyti teisingumą“, – liūdnai baigia S.Stulpinas, kuris po kelių mėnesių nuo šio interviu „Lietuvos žinioms“ buvo rastas negyvas – neva jam staiga sustojus širdis