Politiniai persekiojimai   ir politiniai teismo procesai Lietuvoje jau įprastas reiškinys. Tačiau represijos Simono Zagursko atžvilgiu vis tik turi specifinį bruožą- jis puolamas  dėl sausio 13-osios, jei tiksliau dėl to, kad pareiškė savo poziciją, jog buvo tą naktį buvo šaudoma nuo stogų, dalis žmonių nušauta iš medžioklinių šautuvų bei senų karabinų. Dėl to šis emigrantas vos tik atvykęs iš Anglijos, buvo suimtas oro uoste ir išvežtas į kalėjimą. Tai įvyko šį pavasarį- balandžio 13 dieną. Kalėjime jis laikytas savaitę, tada paleistas. Tačiau paimtas pasas ir S.Zagurskas negali išvykti iš šalies. Tai labai apkartino jo gyvenimą-Anglijoje jis buvo atleistas iš darbo, susidūre ir su kitomis ryškiomis problemomis. Simonui pateiki kaltinimai pagal LR BK 170-2 straipsnį (sovietinės agresijos neigimas). Prijungta ir kita byla-kurioje Vidas Mačiulis jį kaltina tariamu šmeižtu.
Rugpjūčio 30 d. Šiauliuose prasidėjo Simono Zagursko teismo procesas.  Teko būti šiame teisme, matyti kaip vyksta politinio susidorojimo spektaklis. Pirmas buvo iškviestas liudyti Vidas Mačiulis (jis taip save pristato, tačiau faktiškai pagal dokumentus-Vidmantas Mačiulis). Šis ponas teigė, jog neva buvo apšmeižtas-S. Zagurskas jį išvadino KGB agentu. O jis neva visada buvo tyras žmogus, su niekuo nesusijęs, KGB struktūrų nežinojo ir nežino. Niekada nepažinojo ir ilgamečio Kauno KGB šefo A. Bagdono.  V. Mačiulis elgėsi arogantiškai, štai vienas jo posakių-,,Zagurskas prieš Lietuvą, jis mūsų priešas“. Simonas pasisakydamas teisme pavadino Lietuvą ,,bananų respublika“ ir tai irgi sukėlė didelį Mačiulio pyktį, jis ėmė šūkauti-kaip Zagurskas drįsta taip kalbėti“. Įsikišo ir prokurorė, ji pareiškė pastabą S. Zagurskui, sakydama-,,Negražu vadinti Lietuvą bananų respublika“. Įdomus momentas-Mačiulis net apkaltino tuo, kad Zagurskas sutrukdė gauti finansavimą vienam iš jo TV projektų. Taigi sklido ,,pasakėlės iš rūsio“: kaip gerai gaunasi pasiteisinti- jei kas nesiseka, tada apkaltini tuo emigrantą ir bandai jį sudoroti ,,po polnoj programe“. Simonas pabrėžė, jog turi planų dalyvauti Europarlamento rinkimuose, jis skaito-jog ši byla tam ir sufabrikuota, kad trukdyti jam dalyvauti rinkimų kampanijoje.
Po to atėjo kitas liudytojas- R. Savukyno ir A. Kuznecovaitės tarnas Mantas Pečiukevičius. Šis ,,elfas“ liudijo taip-,,Pamačiau ,,blogą“ S. Kroydono publikaciją ,,Facebook“ tinkle. Ten neigiamai pasisakyta apie Sausio 13-ają. Pasisakyta ne taip kaip priklauso. Jau tada svarstėme, kad Kroydonas-tai ko gero Simonas Zagurskas. Iškart kreipiausi į teisėsaugą“. Po to skundikas dėstė kitas savo teorijas, o S. Zagurskas jo paklausė-,,Jorkšyrų elfų“ grupuotės pagrindiniai tikslai?“- ir M. Pečiukevičius atsakė: ,,Stebėti viešąją erdvę ir pamačius ,,blogas“ publikacijas imtis priemonių-kreiptis į teisėsaugą, kreiptis į ,,Facebook“ ir kitų socialinių tinklų administracijas, daryti viską kad ,,blogų“ publikacijų autoriai būtų užkardyti“. Tokios Kuznecovaitės liokojaus mintys. Tokie naujieji ,,inkvizitoriai“.
Vėliau liudijo žurnalistas, portalo ldiena.ltadministratorius Laurynas Ragelskis. jis išdėstė daug techninių aspektų apie domenų veiklos ypatumus. Prokurorei kildavo daug klausimų, į kuriuos L. Ragelskis tikrai išsamiai atsakė. Jis paneigė kai kurias teisėsaugos kurtas ,,pasakėles“, jo kaip žurnalisto ir interneto techninio specialisto liudijimas buvo svarus ir savalaikis. Po pietų posėdis tesėsi, ir būtent kada dauguma žiūrovų išėjo iš salės, nes vyko kitur negalėdami visą diena būti teisme, tada kaip paminėjo Simonas Zagurskas ir prasidėjo tikrai specifiniai ,,cirkai“. Prokurorė atvirai salėje naršė internetą ir svarstė ką čia prijungus prie bylos? Tai atviras įstatymų pažeidimas.
Nes yra teisinė tvarka, pagal kurią visa papildoma medžiaga aprobuojama visai ne teismo metu  ir po to konkrečiai pateikiama teismui. O teismas nutaria-prijungti ta medžiagą ar ne. Šiuo atveju tiesai teismo salėje vykdant tariamo ,,tyrimo“ veiksmus, įvykdyti grubūs įstatymo pažeidimai. Teismo procesas bus pratęstas rugsėjo  3 dieną. Ka gi, Audrius Butkevičius, Andrius Eiva ir kiti veikėjai, organizavę šaudymą nuo stogų 1991 m. sausio 13-osios naktį, gyvena gražiai, tiesiog klesti, o tiesą atskleidė piliečiai areštuojami ir teisiami. Daugybė jų jau buvo nuožmiai persekiojami ir kalinami-kaip J. Jermalavičius, V. Orlovas bei kiti. Daug žmonių iki šiol persekiojami bei teisiami dėl politinių motyvų.  Ar tokios Lietuvos tikėjomės?
Giedrius Grabauskas