Austrijoje, Zalcburgo mieste, įvykęs ES viršūnių susitikimo vieninteliu rezultatu, kuriam pritarė visų 28 susirinkusių šalių lyderiai, kaip rašo Austrijos dienraštis Krone, buvo ketinimas sustiprinti ES prokuratūrą, kad ši galėtų efektyviau kovoti su teroristų išpuoliais.
Krone kalba apie „karštą klimatą“ susitikime, kurio centrine tema buvo migracijos krizės problema.
Šiais klausimais viešpatavo visiškas nesutarimas tarp šalių lyderių. Kiekvienas iš jų mato šias problemas per savo šaliai iškilusių iššūkių prizmę, vienintelė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, pretenduojanti į kokį tai aukščiausia postą ES struktūrose kitais metais, nemato jokių iššūkių ir problemų Lietuvai. Pagrindinis jos tikslas, matomai, – gražiai atrodyti prieš kameras, užimti geriausią vietą bendroje nuotraukoje, sukurti savo personos reikšmingumo įvaizdį. Visa tai iš šalies atrodo komiškai ir apgailėtinai, žinant ekonominę ir demografinę Lietuvos situaciją, jos dydį ir reikšmę ES.
Krone pažymi šias pagrindines susitikime aptartas su migracija susijusias temas, dėl kurių nebuvo susitarta: sutartis su Šiaurės Afrikos valstybėmis dėl imigracijos, dalinimasis pabėgėliais, sankcijos nepriimančioms pabėgėlių šalims, „europinės vertybės“ – žmonės ne prekės, ES pasienio tarnybos Fronteks stiprinimas, Šalių teisė nepriimti pabėgėlių.

Kiekviena šalis visas šias problemas interpretavo iš savo pozicijų, o informacija apie susitikimo rezultatus buvo kiekvienoje iš šalių buvo pateikiama fragmentiškai ir diametraliai priešingoje interpretacijoje, todėl aš žemiau plačiau išdėstysiu šias pozicijas atskirai, atskirais straipsneliais.
Reziumuojant įvykusį susitikimą Zalcburge galima pasakyti, kad ES neturi nei bendro tikslo, nei bendros idėjos, ši struktūra netarnauja europiečiams, jų gerovei, o yra imperija, pergyvenanti savo saulėlydį. Jos likimas, mano nuomone, priklausys nuo to, ar tarptautinėms globalizmo jėgoms pavyks sugriauti Rusiją ir jos resursus panaudoti ES ir JAV imperijų reanimacijai. Jeigu Rusijai pavyks išsigelbėti, tai žlugs negyvybinga ES.
Algimantas Lebionka