2018 m. rugsėjo 11 d., antradienis

Liko pusmetis ir KGB parengimą gavusi buvusi sovietinio saugumo kadrinė darbuotoja pasitrauks iš Prezidentės pareigų

Simonas Zagurskas

Liko pusmetis ir KGB parengimą gavusi buvusi sovietinio saugumo kadrinė darbuotoja pasitrauks iš Prezidentės pareigų ir vyks į Briuselį.kur jai vietą ruošia jos patikėtinis Romualdas Vaišnoras. Kai Lietuva smigo į krizę, dabartinio aukšto saugumo pareigūno Romualdo Vaišnoro šeima ėmė klestėti. Tačiau ištikimojo prezidentės Dalios Grybauskaitės pavaldinio praturtėjimas visada kėlė įtarimų.

Janutienė tada paskelbė,kad Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pavaduotojas R.Vaišnoras ir ilgametė Užsienio reikalų ministerijos įvairių padalinių vadovė Dalia Mardosaitė-Vaišnorienė gyvena Vilniaus priemiestyje,Rukainių gatvėje,dviejų aukštų su mansarda name.

Šios poros viešai skelbiamos deklaracijos liudija, kad juodu visą gyvenimą dirbo valdišką, labai vidutiniškai apmokamą darbą. Tačiau jau ketveri metai Vaišnorai leidžia sau dažnas prabangias keliones į užsienį, be to,investuoja į Vyriausybės vertybinius popierius.

Kas nutiko šios šeimos gyvenime prieš ketverius metus, kad jie galėjo atsikvėpti ir negyventi nuo algos iki algos? Palikimas? Statydamiesi namą atkasė lobį? Užuomina apie galimą atsakymą – R.Vaišnoro turto ir pajamų deklaracijoje, kurią jis užpildė 2008 metais su žmona dirbdamas Užsienio reikalų ministerijoje. Iki tol kuklus, dažnai tarnybą keitęs R.Vaišnoras į pajamų skiltį ėmė rašyti šešiaženkles sumas.

Per vienus metus gauta 214 381 litų vertės nekilnojamojo turto ir dar 208 800 tuometinių litų papildomų pajamų iš verslo. Netrukus po to R.Vaišnoras kreipėsi į vieną šalies komercinį banką ir pranešė, jog ketina pirma laiko padengti turimą paskolą,ką jis ir padarė.Visą paskolų sumokėjimo procesą kontroliavo pats SEB banko vado dešinioji ranka Gitanas Nausėda.

Taigi niekas neikada neskubėjo tirti VSD direktoriaus pavaduotojo reikalų. Matyt, ne be reikalo tie, kuriuos R.Vaišnoras jau paguldė ant menčių, jį piktai pravardžiavo „faktiniu VSD vadovu“.Tai buvo labai arti tiesos, nes departamento vadovas Gediminas Grina nesiėmė nieko rimto nepasitaręs su pavaduotoju Vaišnoru.

Man niekas to nepadėjo ant stalo!“ – Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius pacitavo G.Grinos pasiaiškinimus dėl slaptos VSD informacijos nutekėjimo žiniasklaidai ir pridūrė, kad „G.Grinai ant stalo viską deda R.Vaišnoras“.

Darbas VSD – šių dviejų vyrų karjeros viršūnė, į kurią juodu iškėlė tas pats žmogus – D.Grybauskaitė.Krašto apsaugos ministerijos, kurioje fizikas G.Grina dirbo nuo 1992-ųjų, senbuviai sakė, kad prezidentės pasirinkimą lėmė įtakingos konservatorės Rasos Juknevičienės protekcija ir G.Grinos paslaugumas D.Grybauskaitei dar dirbant Finansų ministerijoje. Tuo metu kariškiai turėjo vienintelį poligrafą Lietuvoje.

G.Grina sužinojo, kad D.Grybauskaitė pageidauja jai neįtikusio muitinės vado patikros. Melo detektoriaus tyrimo muitinės pareigūnas neištvėrė. G.Grina buvęs tas žmogus, kuris, aplenkdamas kolegas, nunešęs gerąją naujieną būsimajai savo viršininkei. Kaip dabartinės šalies vadovės pasitikėjimą laimėjo R.Vaišnoras – tik spėliojama. Juodu buvo susidūrę Briuselyje lemiamo D.Grybauskaitės apsisprendimo metais – 2008-aisiais. R.Vaišnoras ten ėjo diplomatinę tarnybą, o eurokomisarė D.Grybauskaitė buvo įkalbinėjama Vytauto Landsbergio tapti „Lietuvos Dalia“.Būtent R.Vaišnoras turėjo tapti Valstybės saugumo departamento direktoriumi, kai 2009-aisiais ką tiktai laimėjusi prezidento rinkimus D.Grybauskaitė ėmė keisti savais žmonėmis šalies teisėsaugos ir slaptųjų tarnybų vadovus.

Prezidentė jau buvo paskyrusi R.Vaišnorą laikinuoju VSD vadovu, kai jai pavyko priversti atstatydinti Povilą Malakauską.Bet tapti nuolatiniu saugumo vadovu R.Vaišnorui nepavyko. Galbūt sukliudė tai, kad šio asmens biografijoje – mokslas Minsko milicijos mokyklos Vilniaus skyriuje. Bet įdomiausia tai, kad į šią mokyklą R.Vaišnoras įstojo tada, kai visa Lietuva jau mojavo Sąjūdžio vėliavomis – 1989-aisiais. Padėjo perimti FNTT Tuometė krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė pasiūlė išeitį – tegu saugumui vadovauja G.Grina, paslaugus karjeristas.

R.Vaišnoras nedelsė pelnyti „faktinio VSD vadovo“ laurų, kai padėjo D.Grybauskaitei perimti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos kontrolę. Kontroliuoti šią tarnybą VSD geidė jau seniai, nes ji vienintelė turi prieigą prie visų šalies piliečių ir įmonių bankų sąskaitų informacijos.kurią ilgus metus suteikė SEB vyr ekonomistai Gitanas Nausėda ir Nerijus Mačiulis.

Mintis surengti poligrafo tyrimą prezidentės neklausiusiems pareigūnams V.Gailiui ir V.Giržadui jau buvo nenauja intrigantų kompanijai.Juodu pašalinus, FNTT vadovu tapo buvęs R.Vaišnoro bendramokslis Minsko milicijos mokykloje Kęstutis Jucevičius-BALERINA.

Jeigu Prezidento rinkimus netikėtai laimėtų jos buvęs kolega ir jos buvęs bosas JAV ambasadoje Ušackas,iš kurio ji vėliau išsityčiojo,ji bus suvaryta į vienus vartus.Tada ji pažemino ir ištrėmė Ušacką į Afganistaną kaip ES atstovą.Bet Ušackas turi stogą.Tas stogas tai -Chodorkovskis.Turi ryšius ir su Abramovičium.Tuo Ušacko prorusiškumas ir baigiasi.

Ušackas yra Rusijos opozicijos draugas,o Arvydas Juozaitis yra Grybauskaitės buvęs kursiokas.Kokia jo pozicija Rusijos atžvilgiu-nežinoma.O norint laimėt Lietuvos Prezidento rinkimus reikia 7 milijonų eurų.Švedų bankai tokius pinigus turi ir juos stato ant Nausėdos kortos.

Grybauskaitė visiškai prarado autoritetą dėl Masiulio žaidimų,o dabar ir Ramūnas ignoravo jos organizuojamą vakarienę.Ramūnas realiai yra antras pagal įtaką žmogus po Dalios,o gal jau ir pirmas.

Seimo rinkimus laimėjus jo partijai prezidentė Dalia Grybauskaitė turėjo planą viską pakeisti ir buvo suinteresuota išankstinių Seimo rinkimų scenarijumi, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų suvaidino Gintauto Palucko socialdemokratai.Oi kaip sujudo konservu pakalikai, kai jiems pradejo padai svilti, tiek metu, po "patriotu" veliava, suko aferas ir niekas ju nejudino, o cia matot kazkas eme dometis kas lietuva nustekeno.Kubiliaus uzdarymas i Lukiskes uz Lietuvos praskolinimą visai realu.

Aš matau kad ši pirmoji valdžia kuri per 25 metus daro realius darbus naudingus Lietuvos žmonėms o ne seniems perdyloms ir jų "švogeriams" tikrąja to žodžio prasme sėdėjusiems prie lovio ištisus dešimtmečius. "Prisidirbusiems" bususiems neliečiamiems "konservatoriams" dreba kinkos, nes tuoj bus atskleisti jų tikrieji darbai ir tų darbų užsakovai.

Jeigu man pasakytų ką rinkti - autoritarinį oligarchą valdžioje, arba saujelę sistemininių korupcionerių, kurie vykdo oligarchų nurodymus - aš rinkčiausi atsukti laiką atgal i 91 metus ir apskritai neleisti prieiti prie valdzios nei vieniems nei kitiems.

Iš kur pas jaunajį Landzbergiuką tokie pinigai?Jie gi milijoneriai.Dabar jau per anūko žmoną bando legalizuotis,bet pradinis kapitalas iš valstybės tarnautojo atlyginimo.Va taip. Mokinkites būrai. Buvusieji labai moka kritikuoti,bet ne dirbti.Zmonės dabar tai mato ir po truputį pradės tikėti Lietuva.Pradėkite dirbti,buvusieji,tada ir balsuos už jus.O dabar svarbiausia nuimti Ramūną,kad jūsų aferos neišlystų į viešumą.

Patys matot,kad Karbauskis nieko nuostabaus neišrado, tik sako ,kad gana vaidinti demokratiją,laikas parodyti tuos ,kurie žaide ta demokratija, o apsisukę pinigus skaičiavo pluoštais ir manė ,kad tai neturi pabaigos, bent jau iki jų amžiaus pabaigos.Kai kurie suprato,kad yra prisidirbę ir nubėgo po kita veliava slėptis pamiršę savo ambicijas ir pelnus is Lietuvos liaudies prakaito, bet konservatoriai niekaip nesupranta, kad jų dienos jau suskaiciuotos, nes jie yra tokie pat vagys, kaip ir tie ,kurie tas veliavas pakeitė.Jie dar bando visokiais būdais plaukti, bet jėgos senka ir jie jaučia,kad sminga dugnan.

Tėvynės Sąjungos - Krikščionių demokratų partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio deklaruota 750 tūkst. eurų investicija į skandinavų vertybinius popierius neprasprūdo pro budrias politinių oponentų akis. Iš kur tokie pinigai jauno politiko kišenėje?

Aiškėja, jog milijonus generuoja jo žmonos Austėjos Landsbergienės verslas - Karalienės Mortos mokykla bei vaikų darželių tinklas „Vaikystės sodas“, o prie to reikšmingai prisideda valstybė, skirdama dotacijas ir subsidijas.

Anksčiau A.Landsbergienei sekėsi pusvelčiui nuomotis patalpas iš valstybės įmonių, dabar Landsbergiai vėl spiriasi, esą jų šeimos versle „vsio zakono“.O paskolas išduoda Gitano Nausėdos ir Nerijaus Mačiulio kuruojamas SEB bankas,todėl ir norima Gitaną Nausėdą pastatyti į prezidento kėdę. O bankininko tauta nerinks nes jis didelę afera padarė pasistatė draustinyje namą.

Milžinišką finansavimą gaunanti Lietuvos kariuomenė,net Grybauskaitės mikrofono normalaus įsigyti negali. Auksiniai šaukštai“ nepamokė: Lietuvos karius už milijonus eurų rengia tarpininkai ir įmonės be darbuotojų.Lietuvos karius už milijonus eurų rengia bendrovės, kurios kartais neturi netgi nė vieno darbuotojo. Dažnai pirkimuose dalyvauja tik po vieną tiekėją, o kartais prekių įsigyjama ir neskelbiant pirkimų viešai.

Dalis Lietuvos gamintojų piktinasi, kad yra atriboti – tokių griežtų reikalavimų aprangai nekelia jokia kita NATO šalis. Tačiau kariuomenės konkursus laimi toli gražu ne didžiausią patirtį turintys gamintojai – dominuoja tarpininkai, perparduodantys lietuviškas kojines ar lenkiškas kelnes.

Štai individuali įmonė „Datum“, kuri, „Sodros“ duomenimis, neturi nė vieno darbuotojo, Lietuvos kariuomenei aprangą tiekia už milijonus eurų. 2015 metais neskelbiamų derybų būdu įmonė laimėjo konkursą ir vien pernai aprangos patiekė už 1,5 mln. eurų. Sutartis galioja iki 2019 metų.

Iš viso per dvejus metus ši bendrovė su kariuomene pasirašė 5,6 mln. eurų vertės sutarčių. Kiti tiekėjai – UAB „Čitas“ ir UAB „Teksnija“, kurių pagrindinis akcininkas yra tas pats asmuo – Voldemaras Marčiauskas. Tiesa, jose dirba po 5 darbuotojus. Šių bendrovių sėkmė Lietuvos kariuomenės pirkimuose taip pat stulbina – nuo 2015 m. su jomis sudaryta sutarčių už 8 mln. eurų, skaičiuoja Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Tai dar ne visi užsakymai šioms bendrovėms – dalį kariuomenės konkursų aprangai – už 4,3 mln. eurų – yra laimėjęs valstybei priklausantis Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC).

Taip FTMC tapo tarpininku tarpininkams – perka tuos pačius audinius ir siuvimo paslaugas iš „Čito“ ir „Teksnijos“, o galutinę produkciją perparduoda kariuomenei. Didžiausia kariuomenės aprangos tiekėja – „Tuma“, laimėjusi kariuomenės užsakymų už 18,9 mln. eurų, tačiau didžiąją dalį šios sumos sudaro vienas laimėtas pirkimas.

Bendrovės audinius ar netgi galutines prekes įsigyja Lenkijoje, Vokietijoje arba Lietuvoje. Lauko striukes ir kelnes „Datum“ kariškiams parūpino iš Lenkijos „Callida“ gamintojo, kuris pasiuvo iš kiniškos medžiagos. O pirštinės pasiūtos Lietuvoje iš audinius patiekusio Lenkijos gamintojo „Biruna“ medžiagos, jos kainuoja po 57 Eur už porą. Beje, tai brangiau nei bendrovės parūpintos šiltos kelnės kariškiams (45 Eur).

O štai eiliniai žmonės vargsta.Pvz viena moteris sako,kad į AB ŠIAULIŲ BANKAS “ nuėjus nusiimti 136 eurų ( vaiko našlaičio pinigų ) buvo pasakyta , kad nuo šiol tai kainuos 2 eurus 😞 😞 😞 sako ji jiems Jūs ką ?! Išprotėjot ! Kito banko negali rinktis , nes tik į ši pervedinėja lėšas Sodra ,negali gauti kortelės ( kad tiesiog su ja atsiskaitų jauna mama už pirkinius ) nes vaikai neatitinka metu kriterijaus !

Sėdžiu ir sakau ,o jei nenoriu mokėti 2 euru už nuėmimą , ką man daryti ! NIEKO 😀 prie pinigų neprieis niekas kol nesukaks vaikams 14 m 😀 nes kitos išeities nėra ! Paskui prisiminė , kad ai jei vaikai vyresni nei 7 m. Galit elektronine bankininkystę gauti, kad iš jų sąskaitų galėčiau persimesti į kito ( savo banko ) sąskaitą 😀 ALELIUJA ! 😀 😀 😀 O jei , vaikams nėra 7 m. , tai susimokėk už nuėmimą 0,8 % nuo sumos , nemažiau 2 eurų .Todėl ir sakau,kad mums reikia Britiškų bankų kaip Barclays ar HSBC.

Prieš 11 metų išvykdamas į  Australiją  išsiėmiau visus pinigus UK banko saskaitoj palikau 2.50 svaro, ir per tiek laiko saskaita nesumažėjo nei vienu pensu! (kaip LT saskaitoj bankai imuša minusa jau manau nereik pasakot)

Galima visą dieną mėtyt pinigus iš saskaitos į saskaitą ir tai nieko nekainuoja.Galima drąsiai kišt kortele i kito banko bankomatą ir nusiimant pinigus tai nieko nekainuoja.Ta pati Europa, o skirtumai didžiuliai.

LT bankams lietuviai kaip melžiama karvė,kurie ir finansuoja Gitaną Nausėdą,Aišku galima išsigryninti pinigus parduotuvių kasose.Kai pabus laisvoji rinka ir pradės jos nematoma ranka šaukti, kad ją kerta, visada prisiminkite, kad ta nematoma ranka labai gerai matoma ir turi pavardes - šilėnai, numavičiai, mockai, vainienės, etc.  

O kaip su stambiais žemvaldžiais ir prekybininkais? Kaip su realiai egzistuojančias vergiškas darbo sąlygas įteisinamčiais darbo kodeksais? Ar tai irgi buvo paramos vidutiniam verslui ir konkurencijos skatinimo plano dalis?

Lietuva jau praleido puikią progą sudaryti realią konkurenciją vieninteliam retailo magnatui (maximai) neleisdama susijungti IKI ir RIMI. Idiotai džiaugiasi, neva bus daugiau konkurentų, bet neįgali suprasti, kad nei vienas jų nepajėgus atskirai sudaryti realios konkurencijos maximai,nebent Egidijus Nasevičius žino stebuklingą planą.

Sakysite Lidlas atėjo,bet  Lidl veiklos modelis kitas, jis atsidaro šalia kitų parduotuvių, nes neturi pilno asortimento.Maxima šiai dienai realaus konkurento neturi.Galima imti KOOPS, kuris pagal parduotuves lenkia visus kitus, bet pagal apimtis PVM plovėjai dulkina visus su dideliu atotrūkiu.

Bankai visiškai naglai plėšia kiek nori, kada nori ir už beleką!
Ir aplamai turėtų būti VALSTYBINIS bankas užsiimantis tokiomis operacijomis kaip mokesčių mokėjimai, visokiom valstybinėm išmokom, kreditai būstui ir panašiai. O tie visi komerciniai turėtų būti tik kaip pagalbiniai (nori naudojiesi, nori velniop siunti).

Daugybė ukrainiečių Lietuvoje dirba pilkojoje ar,net juodojoje darbo rinkoje. Tai.net Grybauskaitė spaudos konferencijoje su Porošenka pastebėjo. Bet Lietuvos atitinkamos institucijos neturi jokio realus gebėjimo ir finansavimo tokius dalykus aiškintis.

Palaipsniui atsiveria silpnos valstybės institucinės sąrangos žaizdos.nieko nepadarysi .Tuoj buldozeriu atidarys šliuzus trečiųjų šalių gastarbaiteriams ir lietuvis statybose, ar už fūros vairo bus retenybė. Jau dabar matau, kaip viską prastuminės po inovacijom ir nano technologijom - tipo čia mums reikia programerių ir biotechnologų, o realiai - poniai Lubienei bus sudarytos sąlygos lengvai importuoti pigią darbo jėgą ir toliau konkuruoti ne darbo našumu, ar naujovėmis, o kaip visada - žema kaina.

Šalčiūtės ekonomika.

Kalbėsiu tik apie transporto sektorių. Pirmiausia ir didžiausi atkatai keliauja į darbo ir soc apsaugos ministeriją.Dar kai soc. ministre buvo D.Blinkevičiūtė, prie jos, su Grybauskaitės palaiminimų, buvo atidaryta ,,Pandoros skrynia'' darbdaviams, mažinti komandiruotpinigius 50%. Ir nuo tada viskas prasidėjo !

Dabar Lietuviai fūristai vejami lauk iš darbo o į jų vietas priimami ukrainiečiai, baltarusiai.Ir jūs galvojate kad tai yra daroma už dyką!?

Šitą temą galėčiau gvildenti labai ilgai.Dabar Lietuvai mūsų fūristai nereikalingi tai jie ir dirba kitose Europos šalyse! Beveik 30metų nepriklausomybės o daėjome iki šitokio absurdo.

Ne taip seniai nuskambėjo Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) išgelbėtų nepaliečių bei su atimtu pasu kinų restorane dirbusio kino istorijos, kurios baigėsi niekuo. Mūsų institucijos bedantės, o blogiausia,kad jos net neturi noro apginti žmogų.

Tokių istorijų vis daugės, nes nelegalūs darbdaviai jaučiasi nebaudžiami.Lietuvių dirbančių be sutarčių irgi pilna. Dar vis gaji praktika darbuotojams leisti padirbti ir tik tada pradėti oficialiai forminti. Savaime suprantama, už tas dienas jie negauna.net juodais.Iš kitos pusės tokia jau vergų dalia.

Prižiūrinčios institucijos turėtų gaudyti visus nelegalus, o ne jų sveikata rūpintis. Niekas neverčia dirbti nelegaliai.O ko norėti iš šalies kai jai vadovauja buvusi KGBistė ,komunistė prezidentė.Adamkus,bent iš akademinės šeimos buvo,nors abu fabrikuose dirbo.

Ar jūs norite prezidento,kuris yra kažkada dirbęs fabrike,buvęs juodadarbis,be jokių bendravimo manierų,storžievė kaip Dalia.

Prezidentas turi būti inteligentas,išsilavinęs ramus taktiškas žmogus.Palyginkit mūsų šalių,prezidentus,kad ir su Latvija ir Estija.Kaip diena ir naktis.Kokie mastymo,plataus požiūrio į valstybės valdymą skirtumai.

Nors ką aš čia.Pasižiūrėkite patys.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą