2018 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis

"Valstiečiai" pasiryžo ištirti "Snoro" ir Ūkio bankų turto užgrobimą - tai kelia siaubą "elitui"

"Valstiečiai" pasiryžo ištirti "Snoro" ir Ūkio bankų turto užgrobimą - tai kelia siaubą "elitui"




"Valstiečiai" pasiryžo ištirti "Snoro" ir Ūkio bankų turto užgrobimą - tai kelia siaubą "elitui"

Aurimas Drižius



Valstiečių lyderis Ramūnas Katbauskis pareiškė, kad Seimas tirs aplinkybes, kuriomis buvo nacionalizuoti Ūkio ir "Snoro" bankai.

Kaip žinia, "Snoras" buvo nacionalizuotas tam, kad atimti visą 8 mlrd. litų vertės turtą per banko administratorių Cooperį - tas ir buvo padaryta, visas banko turtas buvo atimtas ir pusvelčiui pateko Dalios Grybauskaitės rinkimų štabo vadovo Vyto Vasiliausko aplinkai, kuri save vadina "elitu".

 Vienas tokio "elito" atstovų - "Hanner" savininkas Arvydas Avulis neseniai paskelbė, kad sumokės valstybei 1 mln. eurų kompensaciją už valstybės žemę, kurią Avulis įvairiomis machinacijomis pagrobė iš Lietuvos Respublikos.

A.Avulio užgrobtas kelių hektarų žemės sklypas priešais Gedimino pilį - vienas iš pavyzdžių, kam reikėjo iš savininkų atimti Ūkio ir "Snoro" bankus. Tai buvo tipiška "reiderystės" operacija - turtas atimamas iš savininkų, o jie patys valstybės rankomis padaromi nusiklatėliais.

Viskas prasidėjo dar 2015 m., kaiŠiaulių bankas pasigyrė, kad už 40 mln. eurų pardavė Vilniuje esantį “Žalgirio” stadioną. Anksčiau šis objektas priklauso Vladimiro Romanovo vadovaujamam Ūkio bankui, tačiau daugiau nei 15 metų Ūkio bankas ten negalėjo nieko daryti – Vyriausybė blokavo bet kokias pastangas ten plėsti verslą. Vos turtas perėjo į Šiaulių banko rankas – jokių kliūčių nebeliko – stadioną nusipirkusi “Hanner” grupė jau ten suprojektavo masę kontorų ir parduotuvių. Dar įdomiau, kad visą Ūkio banko turtą Šiaulių bankas perėmė už dyką, dar skųsdamasis, kad jam teko sunki našta. Dabar paaiškėjo, kad milijardinis Ūkio banko turtas buvo dovanotas Šiaulių bankui, kuris tą turtą dabar parduoda už rinkos kainą.



Kas organizavo šią aferą, kai vieno banko turtas yra dovanojamas kitam, arčiau valdžios esančiam bankui?



“Lietuvos bankas organizavo visą šią aferą, – – “Laisvam laikraščiui  sakė tuo įsitikinęs Ūkio banko kreditorius Ričardas Dalibogas, – Šiaulių bankui atidavė visus Ūkio banko aktyvus, visus indėlininkus, ir dar už tą turtą primokėjo valstybės pinigais. Visas Ūkio banko turtas buvo neteisingai įvertintas, jo vertė buvo smarkiai sumažinta, o dabar paaiškėjo, kokia to turto vertė. Tai yra baisi istorija”.



Dabar akivaizdu, kodėl Ūkio banko prezidentas Vladimiras Romanovas pasiprašė prieglobsčio Rusijoje – jis  matyt, suprato, kad Ūkio banką subankrotins, visą turtą atims, o jį patį pasodins ilgiems metams kalėjimo. Ūkio banko bankrotas – dar viena “jaunųjų lietuvių”, tokių kaip D.Grybauskaitės rinkimų štabo vadovas Vytas Vasiliauskas, verslo modelis, kai turtas iš senosios kartos verslo atstovų yra atimamas valstybės rankomis ir perduodamas naujiesiems verslo rykliams. Visi senojo banko įsipareigojimai lieka valstybei, o turtas – jaunajai gobšai ir jokių skrupulų nepripažįstančiai “buržuazijai”.



“Tas Ūkio bankas galėjo gyventi dar daug metų, tačiau buvos specialiai subankrotintas, – sakė R.Dalibogas, – po paskutinio Lietuvos banko patikrinimo Romanovui buvo pasakyta, kad reikia į banką įlieti papildomai kapitalo, ir viskas bus gerai, Ūkio bankas galės toliau veikti. tačiau Romanovas jau tada spaudoje sakė, kad “mes įnešime pinigus, o jie banką uždarys”. Taip ir atsitiko – banko akcininkai įnešė papildomai kapitalo, ir tada bankas buvo uždarytas. O visas banko turtas buvo gražiai pasidalintas. Nors dar iki Ūkio banko bankroto Šiaulių bankas siūlė Romanovui pirkti visą Ūkio banką už 2,7 mlrd . litų. Tačiau nepirko, o užgrobė su Lietuvos banko pagalba”.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą