Lietuvos Seimas pradėjo rudens sesiją — paskutinę prieš 2019 metų pavasarį vyksiančius rinkimus. Iki to laiko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga gali baigti paskutinių dviejų vyriausybių — konservatorių (2008-2012) ir socialdemokratų (2012-2016) — skandalingą veiklos tyrimą
Tyrimas, pradėtas “valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio iniciatyva, gali atsiliepti ir Daliai Grybauskaitei, kuri, kalbėdama rudens sesijos atidarymo metu paragino Seimo narius “nesižvalgyti atgal“, o spręsti šios dienos valstybės problemas.Abiejų kadencijų metu Dalia Grybauskaitė, pažeisdama Konstituciją, įpareigojančią valstybės vadovą  būti nešališku, palaikė vienos politinės jėgos — konservatorių (Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų) pusę.
prezidentė Dalia Grybauskaitė, archyvinė nuotrauka
Kartu su jais, konservatorių ir liberalų valdymo metu, ji palaikė Visagino atominės elektrinės projektą, milžiniško SGD Independence terminalo, kuris dabar rūdija Klaipėdos uoste dirba ne daugiau nei trečdaliu savo pajėgumo, statybą.
Visagino AE projekto gyvavimo metu iš Lietuvos biudžeto išplaukė didelės sumos pinigų įvairiems “popieriniams“ reikalams, suderinimui su įmone Hitachi ir efemeriškos kompanijos darbuotojais. Tačiau blaiviai mastantys japonai galiausiai atsisakė finansuoti projektą ir reaktoriaus statybą.
O štai norvegai ir Pietų Korėjos atstovai tiksliai apskaičiavo naudą iš suskystintų gamtinių dujų terminalo, kurį jie pastatė, ir šį jungą pakabino ant Lietuvos kaklo. Ir net kas savaitę skelbiamos ataskaitos apie naujos dujų partijos atvykusios į SGD terminalą nesuteikia optimizmo ekonomistams. O visos terminalo išlaikymo finansinės ataskaitos įslaptintos ir, matyt, yra valstybės paslaptis.
Dar vienas Grybauskaitės valdymo pasiekimas — tai beprecedentis gynybos ir ginklavimosi išlaidų didinimas. Užuot kėlusi šalies piliečių gyvenimo lygį ir didinusi socialines išmokas vargšams, Lietuva didžiuojasi, kad rodo didžiausią tarp NATO šalių karinių išlaidų augimo dinamiką. Prieš kelias dienas, spaudžiamos antirusiškos isterijos, skleidžiamos prezidentės ir užsienio reikalų ministro, politinės partijos buvo priverstos pasirašyti memorandumą, kuris garantuoja 2030 metais pasiekti 2,5% BVP gynybos išlaidoms. Mes įvykdysime ir viršysime Šiaurės Atlanto aljanso planus ir reikalavimus!
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, archyvinė nuotrauka
© FLICKR/ LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMAS
Be to, valdančiųjų partijos vadovas Ramūnas Karbauskis nori paklausti, kokiomis sąlygomis bankrutavo  “Snoro“ ir Ūkio bankai? Prisimenate skandalą su konservatorės Irenos Degutienės, kuri tuo metu buvo Seimo narė, šeimos pinigais?
Ne nuodėmė paklausti kas ir kaip paveikė politinius procesus 2008 — 2016-aisiais metais, kai Andriaus Kubiliaus valdoma konservatorių vyriausybė apiplėšė pensininkus, o sekančiai Algirdo Butkevičiaus vyriausybei teko ieškoti lėšų pavogtiems iš Lietuvos pensininkų pinigams kompensuoti.
Suvesti visų šių konservatorių ir Dalios Grybauskaitės sandorių debetą su kreditu gali speciali komisija, kurią inicijavo Ramūnas Karbauskis. Savaime suprantama, kad tai nepatinka nei TS-KD bei karūnuoto Vytauto Landsbergio anūkui nei pačiai Daliai Polikarpovnai.
Kaip kitaip galėtume paaiškinti prezidento kalbą rudens sesijos atidarymo proga?
“Užsitęsęs žvalgymasis į vakarykštę dieną nesukuria ateities, tik padidina painiavą ir sukuria politinę įtampą. Destruktyvus santykių aiškinimasis ir nesutarimai stabdo šalies plėtrą ir nukreipia dėmesį nuo konkrečių problemų.“, — kreipėsi į Seimo narių sąžinę Dalia Grybauskaitė.
Jai antrino ir didžiosios Landsbergių šeimos atžala Gabrielius Landsbergis, kuris “išreiškė susirūpinimą dėl to, kad rudens sesijos metu Seimas nuskęs tyrimo komisijų veikloje.“
Tačiau deputatų dauguma neklausė prezidentės ir opozicionierių konservatorių lyderio raginimų. Pirmosios rudens sesijos dienos pabaigoje 63 balsais “už“ ir 25 “prieš“ buvo suteikta žalia šviesa sudaryti laikinąją parlamentinę komisiją ištirti galimą verslo įtaką priimant politinius sprendimus 2008 — 2016 metų laikotarpiu.
Artimiausiais mėnesiais Lietuvos laukia daug įdomybių iš aukščiausios valdžios užkulisių.